Din cuprinsul articolului
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a prezentat vineri, în cadrul unei conferinţe, mult așteptatele norme de aplicare a Legii privind Planul Național de Combatere a Cancerului, după ce Legea prin care a fost asumat de Parlament a fost promulgată toamna trecută.
După cum preciza și în urmă cu câteva zile, la Galați, „foarte multe dintre prevederile Planului Național de Combatere a Cancerului au fost deja aplicate prin noul Contract-cadru. Echipa de specialiști, cei mai reputați specialiști în oncologie din România, lucrează de șase luni la aceste norme.
Nu discutăm despre altceva decât despre o corecție care trebuie adusă acelui plan, pentru că sunt elemente acolo care pe de o parte împiedică finanțarea corespunzătoare a programelor dedicate pacienților și pe de altă parte exclud numeroase categorii de pacienți oncologici de la ceea ce își propune acest plan, adică există patologii oncologice importante care nu au fost incluse în forma aceea a planului. Mă refer la pacienții cu melanom malign, pacienții cu cancer gastric şi alte tipuri de patologii”.
Setul de măsuri și norme elaborate ce urmează să fie implementate de la 1 iulie includ prevenția și diagnosticul precoce al cancerului, înființarea registrului național de cancer, diagnosticul cancerului, tratamentul și monitorizarea pacienților oncologici, îngrijirea pacientului oncologic, modificări legislative aflate în transparență decizională, actualizarea tarifelor de decontare.
„Am demarat procedurile pentru înființarea Registrul național de cancer – noi aveam până acum doar Registrul regional, nu aveam un registru național, iar prin ordinul semnat azi s-a stabilit cadrul necesar pentru înființarea acestui registru”, a declarat Alexandru Rafila, potrivit antena3.ro.
Totodată, documentul prezentat de Ministrul Rafila include și patru propuneri de optimizare a PNCC – Identificarea clară a surselor de finanțare pentru derularea programului, extinderea accesului la diagnostic pentru pacienții oncologici, dezvoltarea terapiei personalizate și a testării genetice la pacienții oncologici și introducerea serviciului de radioterapie stereotactică.
”Ministerul Sănătății nu a fost implicat în elaborarea planului aprobat de Parlament, a fost o comisie din Parlament, iar toate amendamentele pe care le-am adus noi au fost respinse în bloc”, a ținut să explice ministrul Sănătății motivul pentru care s-a ajuns la această situație din care de pierdut au avut doar pacienții.
Faza lunii pe 5 noiembrie 2024. Sfaturi importante: Pe 5 noiembrie 2024, Luna crește, a…
Regula de aur a dietelor de slăbit. Un medic endocrinolog ne spune cât de mult…
Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…
Folosiți o sticlă de apă? Dacă da, câte bacterii se ascund în ea? S-ar putea…
Senatul României a aprobat un proiect de lege inițiat de Guvern care prevede reglementarea unor…
Acest ceai, preparat din fructele bogate în vitamine și minerale ale cătinei, este recomandat în…