Din cuprinsul articolului
Doctorulzilei recomandă consumul unor preparate tradiționale care se gătesc de Sfântul Andrei!
Sfântul Andrei este pomenit la data de 30 noiembrie, iar cu această ocazie, românii se pot înfrupta cu două preparate tradiționale care se gătesc în această zi sfântă.
De Sfântul Andrei exista multe tradiții și superstiții pe care unii romani încă le păstrează, dar și obiceiuri legate de unele alimente care se consuma în special pe 30 noiembrie.
De Sf Andrei se consideră tradițional că varza pusă la murat este gata de consum. Proaspătă sau gătita la cuptor, varza murată este un aliment complet, bogat în minerale, probiotice, vitamina B12 și vitamina U, vitamina antiulceroasa. Zeama de varza este și ea bogata în vitamine și are proprietăți antivirale semnificative.
Zeama de varza este un panaceu împotrivă mahmurelii și facilitează tranzitul intestinal. Totuși persoanele care suferă de afecțiuni renale și hipertensivii o pot consuma cu moderație, pentru că aportul mare de sodiu/sare din varza murată poate complica aceste afecțiuni.
Câțiva pași trebuie să respectați pentru a găti cea mai bună varză călită cu mărar. Rețeta regretatului gastronom Radu Anton Roman se prepară ca la mama acasă, iar gustul este unul de care nu te mai saturi.
Autorul dezvăluie în lucrarea “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia) secretele mâncării de varză.
Ingrediente:
Mod preparare:
„Varza se împarte în patru şi se toacă fideluţă. Carnea se taie cubulețe, cârnaţii felii, morcovii se rad. Se încinge uleiul, se căleşte puţin varza cu morcov, boia şi piper, se stinge cu supă. Se adaugă carnea, cârnaţii, măduva, pasta de roşii, sare, se lasă să fiarbă înăbuşit 30 de minute. Se toacă mărarul. Când e gata, se drege cu iaurt şi se presară mărarul
Varza mai în putere se frăgezeşte aşa: se taie fideluţă, se freacă cu sare grunjoasă îndestul, să i se spargă pielea, şi se lasă în pace un sfert de oră şi mai bine, că ajută. Se spală apoi în apă rece: acum e bună de călit”, spunea regretatul gastronom.
Desertul tradițional de Sf Andrei este grâul fiert, la care se adaugă miere și nucă, un desert delicios, energizant, sățios, ușor de preparat, bogat în minerale, fibre și antioxidanți, dar și în grăsimi nesaturate provenite de la nucă.
Sfaturi nutriționale recomandate de nutriţionistul Lygia Alexandrescu în zilele libere de sărbătoare.
Supele și ciorbele calde cu multe legume și plante aromate care au efect de încălzire (ardei iute, ghimbir, șofran), mâncărurile cu legume și carne de pasare gătite la cuptor, paștele integrale cu suc de roșii, cartoful copt, orezul integral cu legume, mămăliguță cu brânză dulce sau cu iahnie de fasole, peste la cuptor ar fi câteva opțiuni nutritive de ales în aceste zile reci, potrivit Antena 3 CNN.
Horoscop rune 4-10 noiembrie 2024. Săptămâna următoare promite să fie una intensă pentru toate zodiile,…
Un medic din Singapore trage un semnal de alarmă cu privire la consumul de cartofi…
La 78 de ani, Angela Similea trece printr-o perioadă dificilă. După moartea celui de-al patrulea…
Potrivit unei serii de dezvăluiri surprinzătoare Dana Budeanu, cunoscută pentru opiniile sale controversate, ar fi…
Zacusca ta se poate menține proaspătă mai mult timp! Află cum să previi formarea mucegaiului…
Parlamentul a adoptat o nouă formulă de recalculare pentru pensiile militare, promițând creșteri semnificative pentru…