Din cuprinsul articolului
Amigdalita este inflamatia amigdalelor, doua mase de tesut de forma ovala situate in spatele gatului – fiecare amigdala pe cate o parte. Semnele si simptomele amigdalitei sunt amigdalele inflamate, durerea in gat, dificultatea la inghitire si noduli limfatici durerosi la nivelul gatului.
O boala frecventa, cu care aproape oricine s-a confruntat macar o data de-a lungul vietii, amigdalita este mai multe decat o banala durere in gat. Fiecare inghititura este un adevarat chin, iar adesea aceasta durere ascutita vine insotita si de alti factori ce inrautatesc situatia.
Desi este tratata adesea cu lejeritate si ca o afectiune care poate trece cu ceai cald si miere, amigdalita este cat de poate de serioasa si trebuie tratata cu ajutorul medicului specialist ORL.
Amigdalita, cunoscuta si sub numele de angina sau „rosu in gat”, este o boala contagioasa – mai frecventa la copii – care se manifesta prin infectarea sau inflamarea amigdalelor palatine, semn ca agentii patogeni castiga teren, ca „bariera” reprezentata de amigdale este pe cale sa cedeze.
Se poate recunoaste cu usurinta dupa durerea intepatoarea de la nivelul gatului, dar si cu ochiul liber, deoarece amigdalele devin rosii, isi maresc volumul si cateodata au pe pe suprafata lor puncte albe cu puroi (in cazul amigdalitei pultacee).
Cele mai multe cazuri de amigdalita se intalnesc la copiii cu varsta cuprinsa intre 6 si 12 ani, insa asta nu inseamna ca este o afectiune care ocoleste adultii. Orice persoana poate suferi de aceasta afectiune de mai multe ori de-a lungul vietii.
Amigdalele sunt prima linie de aparare a sistemului imunitar impotriva bacteriilor si virusurilor care intra in cavitatea bucala. Aceasta functie poate face amigdalele in mod special vulnerabile la infectie si inflamatie. Totusi, sistemul imuni al amigdalelor se reduce dupa pubertate – un factor care se traduce prin raritatea cazurilor de amigdalita in randul adultilor.
”În primul rând trebuie stabilit tipul de amigdalită sau angină. Există două tipuri: acută sau cronică.
Cele acute se împart în mai multe clase, cea mai cunoscută fiind amigdalita acută pultacee, în momentul în care, la nivelul amigdalelor, avem acele depozite de material albicios, care este infecția purulentă. Aceasta se asociază, de obicei, cu stări febrile, stare generală alterată, dificultate la înghițit. În momentul acela, sau până la momentul acela, ar fi bine să ne adresăm unui medic specialist pentru a urma un tratament corect și a nu ne automedica acasă, pentru a nu dezvolta complicații. Complicația cea mai frecventă este flegmonul periamigdalian, care necesită o abordare diferită și spitalizare.
Dacă vorbim de o amigdalită cronică, cel mai frecvent simptom este ”jena în gât”. De asemenea, pentru un diagnostic corect, trebuie să ne adresăm unui medic de specialitate, bine ar fi ORL, sau chiar medic de familie.
Ca și investigații avem de făcut un examen videofibroscopic, dacă avem posibilitatea, și un set de analize de sânge. Eventual și un exudat faringian dacă se poate recolta în cabinetul respectiv”, a povestit Remus Mihalcea în emisiunea Sfaturi de sănătate.
”Momentul îl stabilește medicul se specialitate. Se iau mai mulți factori în calcul, cum ar fi infecțiile repetate, mai mult de 3-4 infecții pe an timp de 2-3 ani consecutiv și un exudat faringian corelat cu analize de sânge, la care trebuie să urmărim anumiți paramentrii.
La copii ar fi ideal să facem o micșorare a tonsilelor, a amigdalelor, pentru a nu le scoate în totalitate și pentru a păstra rolul și funcția lor până la vârsta de 14 ani. Repet, ele au un rol în imunitate, până undeva la 14-16 ani. După, își pierd rolul în protecția organismului”, a mai precizat medicul ORL.
”Există complicații interoperatorii care sunt foarte rare și apar în urma unor anomalii anatomice la nivel local. De exemplu dacă avem un vas de sânge mai mare în loja amigdaliană, sau pitit în spatele amigdalei, în momentul în care se extrage, putem leza acel vas și să avem o sângerare mai abundentă. De asemenea, pot apărea sângerări difuze la pacienții ce au un deficit de factor de coagulare. Riscuri post-operatorii nu sunt”, a concluzionat Remus Mihalcea.
De-a lungul timpului s-au folosit mai multe tratamente naturiste pentru a trata amigdalitele. Dintre cele mai utilizate, putem aminti:
Horoscop rune 4-10 noiembrie 2024. Săptămâna următoare promite să fie una intensă pentru toate zodiile,…
Un medic din Singapore trage un semnal de alarmă cu privire la consumul de cartofi…
La 78 de ani, Angela Similea trece printr-o perioadă dificilă. După moartea celui de-al patrulea…
Potrivit unei serii de dezvăluiri surprinzătoare Dana Budeanu, cunoscută pentru opiniile sale controversate, ar fi…
Zacusca ta se poate menține proaspătă mai mult timp! Află cum să previi formarea mucegaiului…
Parlamentul a adoptat o nouă formulă de recalculare pentru pensiile militare, promițând creșteri semnificative pentru…