Din cuprinsul articolului
Oamenii de ştiinţă au creat embrioni umani sintetici folosind celule stem, într-un experiment revoluţionar care elimină nevoia de ovule sau spermatozoizi, scrie ALJAZEERA.
Oamenii de ştiinţă spun că aceşti embrioni model, care seamănă cu cei aflaţi în stadiile incipiente ale dezvoltării umane, ar putea oferi o fereastră crucială asupra impactului tulburărilor genetice şi asupra cauzelor biologice ale avortului spontan recurent.
Cu toate acestea, lucrarea ridică, de asemenea, probleme etice şi juridice serioase, deoarece entităţile dezvoltate în laborator nu se încadrează în legislaţia actuală în Regatul Unit şi în majoritatea altor ţări.
Structura embrionilor nu are o inimă care bate sau începuturile unui creier, dar includ celule care ar continua să formeze placenta, sacul vitelin şi chiar embrionul.
Prof. Magdalena Żernicka-Goetz, de la Universitatea din Cambridge şi de la Institutul de Tehnologie din California, a descris activitatea într-un discurs în plen, miercuri, la reuniunea anuală a Societăţii Internaţionale de Cercetare a Celulelor Stem din Boston.
„Putem crea modele asemănătoare embrionilor umani prin reprogramarea celulelor [stem embrionare]” , a spus ea.
Nu există nicio perspectivă pe termen scurt ca embrionii sintetici să fie utilizaţi clinic. Ar fi ilegal să le implantăm în uterul unui pacient şi nu este încă clar dacă aceste structuri au potenţialul de a continua să se maturizeze dincolo de primele etape de dezvoltare.
Doctorul Tudor Ciuhodaru a susținut că principala îngrijorare despre acest subiect, este cea etică.
„În esență, cauzele pentru care se fac astfel de descoperiri și cercetări științifice sunt absolut în regulă, sunt chiar nobile. Dar gândiți-vă că de fiecare dată când știința a fost lăsată fără conștiință și de aceea sunt îngrijorările etice la nivel mondial, lucrurile pot degenera cu mare ușurință și vă reamintesc că exisă o linie roșie extrem de fină între ceea ce este bine și ceea ce nu este bine pentru cercetare și binele comun”, a spus doctorul.
Totodată, el a afirmat că va ridica această problemă în Parlamentul European, în calitate de prim-vice-președinte în Comisia de Sănătate.
„Îngrijorările sunt și pe partea legislativă și să știți că este o problemă importantă pe care o voi ridica în Comisia de Sănătatea Parlamentului European ca prim-vice-președinte. Știți, drumul spre iad este pavat de multe ori cu bune intenții și tocmai aici sunt semnele de îngrijorare și aceste lucruri ar putea să nu fie folosite într-o direcție corectă”, a afirmat Tudor Ciuhodaru.
Casa de Pensii a anunțat o surpriză plăcută pentru pensionari în luna noiembrie, livrând primele…
Melania Trump, soția președintelui american Donald Trump, a fost frecvent analizată și speculată în media…
Horoscopul zilei de vineri, 8 noiembrie 2024, spune că nativii din zodiac au parte de…
Secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii Alexandru Rogobete a anunţat joi care este situaţia din…
Exerciţiile fizice realizate timp de cinci minute în fiecare zi ar putea reduce tensiunea arterială,…
La 1 ianuarie, aproximativ 700.000 de pensii din sistemul public românesc vor rămâne neindexate, conform…