Sari la conținut

Doctorul avertizează: „Un stil de viață nesănătos va duce cu siguranță la apariția unor boli neurologice!”

Problemele neurologice sunt din ce în ce mai des întâlnite și la fel de des sunt lăsate fără tratament, din cauza plasării simptomelor într-o zonă a normalului, de exemplu: „e normal ca la vârsta asta să mai uiți”.

Sandra Sălăgean

Dr. Dan Mitrea, neurolog care se ocupă cu precădere de pacienți cu afecțiuni neuro-oncologice, adică tumori cerebrale sau spinale, ne spune care sunt cele mai comune probleme neurologice expuse în societate și care este posibila rezolvare a lor.

– Dr. Zilei: Despre tremuratul mâinilor: este sau nu o problemă pe fond neurologic? Când e cazul să ne adresăm medicului?

– Dr. Dan Mitrea: Tremorul mâinilor este o problemă medicală ce are de cele mai multe ori cauze neurologice, dar este important de menționat că nu este exclusiv neurologică; există boli endocrinologice, metabolice și toxicologice în al căror tablou clinic este și tremorul. Tremorul din cadrul patologiilor neurologice trebuie încadrat corect că și diagnostic deoarece doar așa vom putea recomanda tratamentul adecvat, ce va duce la ameliorarea simptomelor. Astfel tremorul din Boală Parkinson, care de obicei debutează la un singur membru, va răspunde la un anumit tratament, pe de altă parte tremorul esențial nu va avea o ameliorare notabilă la aceleași medicamente. Există și tremorul distonic, ce se poate ameliora prin injectarea de toxină boltulinica sau, tremorul din cadrul unor boli neurologice genetice. Nu în ultimul rând, pacientul poate să aibă tremor și dacă există leziuni vasculare cerebrale în anumite zone din creier ce coordonează mișcările. În concluzie, este util să vă adresați unui specialist pentru a identifică corect problemă și a recomanda tratamentul corespunzător.

Utilitatea interviului clinic

– Există și afecțiuni neurologice care sunt adesea ignorate? De exemplu, uitarea…

– Uitarea poate să aibă la bază mai multe entități și situații. Poate într-adevăr să fie o cauză a unei boli neurologice, dar poate începe de la faptul că persona ce se plânge de probleme de memorie are un regim de viață dezorganizat, suprasolicitant, stresant, eventual și privat într-o oarecare măsură de somn, ceea ce duce la o scădere a gradului de atenție. Uitarea nu înseamnă neapărat că persoana respectivă are boală Alzheimer, de aceea oricine se adresează medicului neurolog sau psihiatrului trebuie să treacă printr-un interviu clinic.

Stilul de viață contează

– Cum afectează stilul de viată sănătatea neurologică?

– Stilul de viață este cu un impact major asupra celor mai multe boli neurologice. Bolile vasculare (accidentul vascular cerebral ischemic sau hemoragic), neurodegenerative (B. Alzheimer, B. Parkinson, Demența vasculară etc.), neuro-imunologice (Scleroză multiplă, neuromielta optică, miastenia gravis etc.) afecțiunile sistemului nervos periferic (sindrom de tunel carpian, radiculopatii, polineuropatia diabetic etc.) sunt major influențate de stilul de viață. Un stil de viață sedentar, cu dietă necorespunzătoare, stres, fumatul, consumul de alcool, lipsă somnului, consumul de droguri, vor duce, aș spune, cu siguranță către una sau mai multe afecțiuni neurologice.

Cum să trăiești mult și bine

– Ce însemană, de fapt, viață sănătoasă?

-Problemă pe care o văd este că majoritatea oamenilor nu înțelege ce înseamnă un regim de viață sănătos sau, din păcate, nu îl aplică. Campaniile de informare actuale sunt bune, dar insuficiente. Cred că o soluție ar fi introducerea în curricula școlilor, încă de când copiii sunt mici, a unor lecții despre importantă unui regim de viață sănătos: ce înseamnă mâncarea sănătoasă, cum să îți prepari o mâncare sănătoasă, de ce trebuie să faci mișcare, de ce trebuie să dormi, de ce nu trebuie să fumezi, cum să îți organizezi timpul eficient.

Noțiuni de bază despre Alzheimer

– Dr.Z.: Ce trebuie să știm despre Alzheimer?

– Dr. Dan Mitrea: Boală Alzheimer este cea mai frecvență afecțiune neurodegeneativa, care se manifestă prin afectarea memoriei, lucru ce face persoanele afectată să uite, să confundă anumite lucruri, să aibă probleme de limbaj, probleme de concentrare sau rațiune, probleme de orientare, probleme practice cum ar fi gestionarea bunurilor. Nu în ultimul rând, în fazele avansate ale bolii, pacienții pot prezența tulburări de comportament, halucinații, tulburări de mobilitate, tulburări sfincteriene.

– Contează momentul în care e pus diagnosticul?

– Diagnosticul precoce poate duce la ameliorarea semnificativă a calității vieții pacientului și aparținătorilor. Pentru diagnostic este necesară prezentarea la medicul neurolog, câteva analize de sânge și un IRM (RMN) cerebral. În cazul în care diagnosticul nu este clar, se pot face teste adiționale. Tratamentul, în momentul de față, nu este unul curativ, dar ajută la menținerea funcțiilor cognitive afectate și întârzie degradarea cognitivă. Terapiile aflate în studii se apropie din ce în ce mai mult de un tratament specific al acestei boli.

Noțiuni de bază despre Parkinson

– Dr.Z.: Ce trebuie să știm despre Parkinson?

– Dr. Dan Mitrea: Boală Parkinson, tot o boală neurodegenerativa, face parte dintr-o categorie de boli denumite „boli de miscare”. În cadrul acestei boli sunt afectate circuitele neuronale ce inițiază și corectează mișcarea, dar care sunt implicate și în alte procese, cum ar fi cogniția. Pacienții cu boală Parkinson au mișcări lente, sunt săraci în mișcări, mers cu păși mici, pot prezența tremor, vocea mai „stinsa”, constipație, tulburări de somn, depresie și/sau anxietate. În fazele avansate ale bolii pot apare halucinații, tulburați de comportament, demența. Diagnosticul se face exlusiv de către medicul neurolog și presupune, în primul rând, evalaurea clinică.

– Ce investigații se fac?

– Ca și paletă de investigații pe care neurologul le va recomanda pentru confirmarea diagnosticului și excluderea altor entități clinice sunt: analize de sânge și IRM. Dacă diagnosticul nu este clar, se poate trece mai departe la teste imagistice funcționale, cum ar fi DAT-Scan. Tratamentul bolii Parkinson nu este curativ, dar este foarte eficient, ameliorând de cele mai multe ori complet simptomele bolii. Tratamentul condus corespunzător va duce la o viață normală în primii ani de diagnostic, ulterior fiind necesare diferite intervenții terapeutice medicamentoase pentru a controla simptomele.

– Alte tratamente?

– Există, în momentul de față, și tratamente chirurgicale, ce ameliorează simptomele motorii ale bolii Parkinson. Noi, la clinică Neuroaxis, colaborăm cu un centru renumit pentru aceste tratamente din Franța, unde avem colegi români supraspecializati în tulburări de mișcare și neurochirurgie funcțională.

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel