Din cuprinsul articolului
Un medic a împărtășit simptomele „raportate frecvent” ale tulpinii EG.5.1 Covid, cunoscută și ca ERIS, de care trebuie să fii conștient.
Noua variantă EG.5.1 Covid, denumită Eris, se răspândește mai rapid decât alte variante recente, potrivit Centrului de Supraveghere pentru Protecția Sănătății (HPSC).
Descendentul lui Omicron a fost, de asemenea, clasificat ca o variantă de îngrijorare de către Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC).
ECDC a spus că este „probabil” ca varianta să contribuie la creșterea transmiterii în săptămânile următoare.
Vestea bună este că este puțin probabil ca cazurile să atingă vârfurile anterioare observate mai devreme în timpul pandemiei de COVID-19.
În plus, în prezent nu există dovezi că această descendență se răspândește mai repede sau provoacă boli mai grave decât tulpinile anterioare.
Dr. Johannes Uys, medic generalist la Broadgate General Practice, a declarat: „Organizația Mondială a Sănătății spune că [Eris] nu pare să fie mai înfricoșător decât celelalte variante.
„Au spus, și citez, „Nu există nicio dovadă a creșterii severității bolii asociată direct cu EG.5”.
Principalele simptome ale subvariante ERIS
În ciuda faptului că noua variantă nu ocupă în prezent locul principal, conștientizarea simptomelor rămâne crucială.
Dr Uys a spus: „Este demn de remarcat faptul că simptomele variantei Eris Covid sunt destul de asemănătoare cu cele ale variantei Omicron, larg discutate.
Principalele simptome asociate cu Eris includ o durere în gât, un nas care curge sau blocat, strănut, o tuse fără flegmă, o durere de cap, o voce răgușită și dureri musculare.
În plus, unele persoane pot experimenta un simț al mirosului alterat.”
Cu toate acestea, există trei simptome care par a fi deosebit de comune la noua tulpină:
- Strănut
- Sinusurile sensibile
- Nas înfundat.
Subvarianta ERIS prezentă și în România
Directorul medical al Institutului „Matei Balş”, Adrian Marinescu, a declarat că Eris, subvariantă a Omicron, este prezentă şi în România, dar nu se poate discuta despre un val cum a fost cel anterior.
Un virus precum SARS-CoV-2, care rămâne mult timp în circulaţie, suferă în permanenţă mutaţii, a punctat Adrian Marinescu.
„Cele mai multe sunt mutaţii minore, fără semnificaţie, dar este clar că apar şi variante virale noi. Ceea ce se întâmplă în raport cu Eris (…) nu înseamnă altceva decât altă variantă sau chiar subvariantă legată de Omicron, care se transmite extrem de uşor, care va ajunge să devină predominantă peste tot, lucru care s-a întâmplat şi cu cele anterioare. Se estimează că aproximativ 30% din cazurile noi de infecţie cu SARS-CoV-2 sunt cu această variantă, inclusiv în România. Sigur, trebuie să facem secvenţieri în aşa fel încât să vedem un trend ca să fie extrem de clar”, a declarat specialistul pentru Agerpres.