Din cuprinsul articolului
Există peste 500 de varietăți diferite de morcovi în lume. Această legumă populară nu este întotdeauna portocalie, ci vine și în violet, alb, roșu și galben. Cu toate acestea, indiferent de varietatea pe care o preferați, morcovii au multe beneficii pentru sănătate. În primul rând, ei conțin proteine, magneziu, calciu, fosfor, vitamina C; de asemenea, betacaroten, care ajută organismul să producă vitamina A, care este valoroasă pentru sănătatea vederii.
Nutriționistul Amber Schaefer ne vorbește despre această legumă.
În special, vitamina A este importantă pentru sănătatea ochilor, capacitatea de reproducere, starea pielii și dezvoltarea și stabilitatea oaselor.
Morcovul mediu conține aproximativ 195 miligrame de potasiu, care ajută contracțiile musculare și funcția nervoasă, și este, de asemenea, o sursă bună de antioxidanți – aceștia pot reduce inflamațiile și sunt capabili să stimuleze imunitatea. De asemenea, conține luteolină, care ajută funcțiile cognitive.
Poate cel mai bun dintre toate, morcovii sunt plini de fibre dietetice, un morcov mediu conținând aproape 2 grame. Fibrele sunt importante pentru digestie și facilitează ușurarea intestinului regulat, prevenind balonarea și constipația. De asemenea, acestea pot ajuta la controlul zahărului din sânge și la îmbunătățirea sănătății inimii.
Experții spun că conținutul de fibre din morcovi este, de asemenea, util pentru controlul greutății corporale, deoarece există doar 25 de calorii într-un morcov – dar vă oferă totuși un sentiment de a fi bine sătul.
Morcovii sunt un aliment care necesită puțină creativitate. Ei pot fi savurați ca aperitiv cu sos, gătiți, adăugați la mâncărurile preferate sau chiar ca ingredient în deserturile preferate.
Cine nu ar trebui să mănânce morcovi?
În același timp, conform nutriționiștilor, consumul excesiv de morcovi poate face ca pielea să devină portocalie în timp. Aceasta se numește carotinemie, care de obicei nu este considerată a fi ceva periculos. O astfel de afecțiune se pretează la un control și o schimbare ușoară prin reducerea frecvenței de includere în meniu a alimentelor care conțin caroten. Aceasta poate provoca îngălbenirea pielii. Cel mai adesea picioarele și palmele devin galbene. Această pigmentare a pielii este uneori similară cu cea observată în icter (hepatită). Dar, în schimb, nu decolorează conjunctiva (această membrană mucoasă care acoperă interiorul pleoapelor), care în cazul carotinemiei își păstrează culoarea normală și sănătoasă.
Cu toate acestea, persoanele alergice la morcovi trebuie să fie prudente. De asemenea, bolnavii de diabet trebuie să evite consumul excesiv – motivul fiind conținutul lor ridicat de zahăr. Cu toate acestea, majoritatea oamenilor beneficiază foarte mult de includerea morcovilor și a multor alte legume în meniul lor săptămânal obișnuit, ceea ce se poate face într-o varietate de moduri.
Dar morcovii ar trebui evitați dacă o persoană are boli hepatice. Potrivit specialiștilor, în acest caz organismul nu va putea absorbi carotenul. Este adevărat că aceste legume sunt bune pentru piele și pentru sistemul cardiovascular, facilitează pierderea în greutate. Dar dacă există probleme cu ficatul, adică în cazul în care organul este într-o stare nesănătoasă, înseamnă că nu poate absorbi carotenul. Contraindicațiile sunt, de asemenea, ulcere intestinale și de stomac, precum și enterită – adică inflamație în peretele intestinului subțire. Persoanele cu astfel de probleme ar trebui să evite cu siguranță consumul de morcovi.
Atunci când alegeți morcovii, este important să țineți cont de faptul că nu este de dorit ca aceștia să fie moi și umflați, nici crăpați și pătați (aceasta va însemna că sunt stricați la mijloc). Dacă, pe de altă parte, vârfurile sunt prea groase, atunci rădăcina este probabil să fie tare.