Din cuprinsul articolului
Aproape toată lumea ia ocazional un medicament aparent inofensiv, dar nu toată lumea știe despre efectul său extrem de negativ asupra ficatului.
Potrivit chirurgului Dmitri Monakhov, în această privință, o pastilă pe care fiecare dintre noi o are în cabinetul medical de familie este cea mai nocivă.
Medicul recomandă administrarea pastilelor cu prudență. El adaugă că aportul necontrolat de paracetamol este extrem de periculos.
„Paracetamolul este disponibil la orice farmacie fără prescripție medicală. Dar afectarea ficatului din cauza administrării acestuia este frecventă”, spune medicul. „Înainte de a lua orice medicament sau supliment, trebuie neapărat să consultați un medic care vă va prescrie doza și durata de administrare potrivite pentru dumneavoastră”, adaugă doctorul Monakhov, potrivit sursei.
Înghesuit în multe dulapuri medicale din casele noastre, paracetamolul este un analgezic pentru tratarea diferitelor dureri.
Mulți iau mica pastilă albă fără să se gândească de două ori la efectele sale nedorite, dar există unele efecte secundare de care trebuie să fiți conștienți, la fel ca în cazul oricărui alt medicament.
În timp ce marea majoritate a persoanelor care iau paracetamol nu au de ce să se teamă, unele persoane ar putea experimenta schimbări în obiceiurile lor intestinale, potrivit Dr. Deborah Lee, de la Dr. Fox Online Pharmacy.
Considerate efecte secundare „comune” ale popularului medicament, diareea și constipația apar la un procent cuprins între unu și 10 la sută dintre utilizatori.
Dr. Lee a declarat: „Utilizatorii se pot plânge, de asemenea, de dureri de burtă, greață, vărsături și indigestie.
Vestea bună este că paracetamolul provoacă rareori efecte secundare, atât timp cât respectați doza recomandată.
În cazul în care nu știți, porția standard este de una sau două tablete de 500 mg de paracetamol luate de până la patru ori într-o perioadă de 24 de ore.
Deși poate fi tentant să continui să iei analgezicele atunci când te lupți cu dureri consistente, medicul a avertizat că „acest lucru este extrem de periculos”.
Ea a spus: „Chiar și luarea câtorva tablete în plus poate avea un rezultat foarte grav și poate fi fatal”.
Dacă ingerați prea mult din popularul analgezic, puteți dezvolta insuficiență hepatică, ceea ce poate duce la un alt efect secundar care lovește la toaleta.
Medicul a explicat că supradozajul de paracetamol poate stimula icterul, care descrie îngălbenirea pielii și a ochilor.
Icterul poate fi însoțit, de asemenea, de scaune de culoarea lutului, care au un aspect alb-cenușiu deschis, asemănător cu argila sau chitul.
Dr. Lee a adăugat că astfel de simptome apar, de obicei, în câteva zile de la supradozajul de paracetamol.
O altă problemă legată de paracetamol care poate fi observată atunci când mergeți la un număr doi este melena.
Medicul a spus: „Melena – scaunele negre cu smoală – deși mai puțin frecvente – au fost raportate la cei care iau paracetamol pe termen lung.
„Scaunele au un aspect negru deoarece sângerarea a avut loc în partea superioară a tractului gastrointestinal (de obicei, esofagul sau stomacul) și, pe măsură ce sângele roșu trece prin intestine, se schimbă în culoarea neagră caracteristică „sânge vechi”.”
Dacă observați schimbări în obiceiurile intestinale atunci când luați analgezicele populare, ar trebui să întrerupeți administrarea acestora, a recomandat Dr. Lee.
El a adăugat: „Cu toate acestea, dacă aveți scaune negre sau dacă vedeți vreodată sânge roșu în scaun, în toaletă sau pe hârtia de toaletă, raportați acest lucru fără întârziere medicului dumneavoastră de familie.
„Melena adevărată este o urgență medicală și necesită o evaluare urgentă. Mergeți imediat la Urgențe sau sunați la 112.”
Din fericire, majoritatea oamenilor vor putea lua paracetamol fără probleme, deoarece analgezicul este considerat un medicament „util și sigur”.
„Dar, ca în cazul oricărui medicament, acesta trebuie luat cu înțelepciune și, dacă apar efecte secundare sau dacă istoricul medical se schimbă, utilizarea sa trebuie revizuită”, a spus Dr. Lee.
Horoscop rune 4-10 noiembrie 2024. Săptămâna următoare promite să fie una intensă pentru toate zodiile,…
Un medic din Singapore trage un semnal de alarmă cu privire la consumul de cartofi…
La 78 de ani, Angela Similea trece printr-o perioadă dificilă. După moartea celui de-al patrulea…
Potrivit unei serii de dezvăluiri surprinzătoare Dana Budeanu, cunoscută pentru opiniile sale controversate, ar fi…
Zacusca ta se poate menține proaspătă mai mult timp! Află cum să previi formarea mucegaiului…
Parlamentul a adoptat o nouă formulă de recalculare pentru pensiile militare, promițând creșteri semnificative pentru…