Din cuprinsul articolului
Banană coaptă sau verde – de obicei preferăm prima variantă. Dar bananele verzi se dovedesc a fi chiar mai utile. Medicul rus Dr. Margarita Provotorova recomandă consumul zilnic al acestora și spune că aduc mai multe beneficii metabolismului, sănătății intestinale și nivelului de zahăr din sânge.
Amidonul rezistent din bananele verzi este util pentru stabilizarea nivelului de zahăr din sânge și pentru hrănirea bacteriilor benefice din colon. Aceasta, la rândul său, ajută la producerea de enzime digestive care facilitează absorbția carbohidraților și a vitaminelor din alimente și protejează împotriva microorganismelor dăunătoare.
„Pentru a-mi îmbunătăți sănătatea intestinală, mănânc o banană relativ necoaptă în fiecare zi”, a declarat profesorul Gordon Carlson de la Salford Royal NHS Foundation Trust.
El a precizat că beneficiile bananelor verzi au fost discutate într-o amplă analiză analitică a 18 studii publicată în revista Nutrients. Bananele ușor necoapte pot ajuta la ameliorarea diareei și a constipației, precum și la prevenirea sau tratarea diabetului de tip 2.
„O banană medie conține aproximativ 3 grame de fibre, din care o treime sunt fibre alimentare sănătoase. Acesta este motivul pentru care bananele sunt recomandate pentru o gustare rapidă, ca alternativă la brioșe și gustări. Dar nu trebuie să se exagereze cu ele”, spune Dr. Provotorova.
Dacă vă urmăriți silueta și intenționați să excludeți complet fructele dulci din alimentația dumneavoastră, merită să acordați atenție bananelor necoapte. Ele conțin amidon util nedigerabil (rezistent) și pectină în cantități mai mari decât cele din fructele coapte. Bananele verzi sunt în esență prebiotice, care ajută la normalizarea microflorei benefice din intestin.
„Astfel de fructe te fac să te simți sătul mai mult timp, conțin mai puțin zahăr și conțin mai multe fibre sub formă de amidon nedigerabil și pectină”, adaugă Dr. Margarita Provotorova.
Amidonul durabil se găsește, de asemenea, în fulgii de ovăz și în leguminoase. Luat din bananele verzi, acesta poate reduce riscurile de apariție a cancerului de esofag, stomac, căi biliare, uter și pancreas.
Amidonul rezistent nu este descompus de enzimele pancreatice și trece direct prin intestine, încetinind rata cu care carbohidrații din banane sunt transformați în glucoză și absorbiți în sânge.
Medicul rus împărtășește, de asemenea, un fapt interesant – bananele verzi păstrate în frigider devin și mai sănătoase. Conținutul de amidon rezistent din ele crește cu 50%.
În timpul procesului de răcire, are loc retrogradarea amidonului (procesul de cristalizare parțială a moleculelor). Această structură este și mai rezistentă la digestia în organism, ceea ce înseamnă că o banană verde rece este mai sănătoasă decât un fruct necopt.
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…