Din cuprinsul articolului
Acidul uric este un produs rezidual al metabolismului, este un produs final al excreției moleculelor numite acizi nucleici și purine. O mare parte din acidul uric conținut în organism se dizolvă în sânge și merge la rinichi pentru a fi eliminat în urină.
În unele cazuri, organismul produce prea mult acid uric și, prin urmare, nu reușește să îl elimine complet. Acest lucru poate duce la diverse probleme de sănătate.
După cum s-a menționat deja, acidul uric este un produs final al descompunerii purinelor, nivelurile sale variază în funcție de conținutul de purine din organism. Purinele se regăsesc în destul de multe alimente și este bine să știi care sunt acestea dacă ai un nivel ridicat de acid uric.
Care sunt alimentele bogate în purine ?
- Mazăre, fasole, linte;
- Anșoa, hering, creveți, sardine, macrou;
- Ficat și alte organe comestibile;
- Consumul de bere și alte băuturi alcoolice NU este recomandat, mai ales dacă doriți să reduceți nivelul de acid uric.
Care sunt alimentele și băuturile sărace în purine ?
- Brânza și produsele lactate;
- Ceaiul, cafeaua și băuturile răcoritoare;
- Ouăle;
- Fructele și legumele;
- Pâinea și cerealele;
Care este nivelul normal al acidului uric din sânge?
Valorile sănătoase se situează între 35 și 70 mg/L. Dacă este peste limita superioară, înseamnă că persoana suferă de hiperuricemie, care se poate datora unei supraproducții de acid uric în organism sau unei scăderi a eliminării acestuia de către rinichi.
Care sunt simptomele unui nivel ridicat de acid uric:
- Diabet;
- Alcoolism;
- Gută – aceasta este principala cauză a creșterii nivelului de acid uric în sânge;
- Insuficiență renală;
- Pre-eclampsie în timpul sarcinii;
- Pierdere rapidă în greutate;
Care sunt simptomele unui nivel scăzut de acid uric:
- Afectarea ficatului;
- Boala Wilson, o afecțiune genetică în care cuprul se acumulează în organism;
- Afectarea rinichilor;
În urină, valoarea normală a acidului uric este cuprinsă între 250 și 750mg/24 ore.