Din cuprinsul articolului
Căutarea unui îndulcitor potrivit este o problemă care îi pasionează în special pe diabetici și pe cei care doresc să slăbească.
Cel mai bun îndulcitor
Nutriționistul rus Dr. Angelika Duval recomandă consumul de sirop de topinambur. Potrivit expertului, acest îndulcitor este cel mai util: are un efect de vindecare asupra pancreasului și servește ca nutrient pentru microflora tractului gastro-intestinal.
În plus, siropul de topinambur nu crește nivelul de zahăr și saturează organismul cu vitamine benefice. Medicul explică faptul că și cel mai benefic îndulcitor aduce beneficii organismului doar dacă este consumat cu moderație. Expertul recomandă respectarea cu strictețe a recomandărilor de consum al acestuia, care sunt indicate pe ambalaj.
Înlocuitorii de zahăr și cancerul
Un studiu publicat în Journal of Toxicology and Environmental Health a constatat că sucraloza (folosită ca îndulcitor), în special, poate avea efecte adverse asupra oamenilor. Analiza a constatat că „sucraloza-6-acetat, o impuritate și un metabolit al sucralozei, este genotoxic, cu o MoA clastogenică asociată cu inducerea de rupturi ale ADN-ului”.
De asemenea, a fost asociat cu stresul oxidativ, inflamația și cancerul. Acesta nu este singurul studiu pe această temă, întrucât o cercetare publicată în revista academică PLOS Medicine a constatat o legătură între îndulcitori și tumorile maligne. Cercetătorii din Franța au evaluat 102.865 de adulți în cadrul studiului NutriNet-Santé.
Printre constatările, reluate de ABC din Spania, se evidențiază faptul că cei care consumau doze mari de înlocuitori de zahăr, în principal acesulfam-K și aspartam, aveau mai multe șanse de a contracta cancer decât cei care nu îi includeau în dieta lor. Trebuie remarcat faptul că această cercetare are limite, cum ar fi necesitatea unor analize suplimentare și faptul că consumul voluntarilor de ingredient a fost „autodeclarat”.
Cu toate acestea, autorii analizei, Mathilde Touvier și Charlotte Debras, subliniază că „concluziile lor nu susțin utilizarea îndulcitorilor artificiali ca alternative sigure la zahăr în alimente sau băuturi și oferă informații importante și noi pentru a aborda controversele legate de posibilele lor efecte adverse asupra sănătății”, se arată într-un extras preluat de ABC.
„Deși aceste rezultate trebuie să fie reproduse în alte cohorte pe scară largă și mecanismele care stau la baza lor trebuie clarificate prin studii experimentale, ele oferă informații importante și noi”, adaugă ei. La rândul său, Institutul Național de Cancer subliniază că, până în prezent, nu există suficiente dovezi care să facă legătura între această boală și oameni.