Sari la conținut

Doctor: acest super aliment este ideal împotriva dezechilibrului hormonal, anxietate, insomnie si lipsă de energie

Te confrunți cu lipsă de energie, anxietate, insomnie, libido scăzut, apatie și chiar dezechilibre hormonale? Acest super aliment face minuni!

Este un produs care a început să fie cunoscut și în România: pudra de maca.Maca (pulberea de rădăcină) este alcătuită din aproximativ 18% proteine, 76,5% carbohidraţi, 5% grăsimi şi 8,5% fibre (carbohidraţi indigestibili).

Maca (Lepidium meyenii) este rădăcina unei legume originare din regiunea Anzilor din Peru. Rădăcina de Maca este cunoscută și sub numele de „ginseng peruan”, chiar dacă nu aparține aceleiași familii botanice ca și ginseng. Maca este consumată ca aliment și se spune că stimulează energia și libidoul.

Adăugată de obicei la smoothie-uri, sucuri și shake-uri, pulberea de rădăcină măcinată poate fi folosită și ca ingredient în cafea, ciocolată sau uleiuri. În Peru, rădăcina întreagă de maca este adesea adăugată în supă și fulgi de ovăz, prăjită și consumată ca legumă sau transformată într-o băutură fermentată cunoscută sub numele de „chica de maca”.

Utilizări ale rădăcinii de Maca

Utilizarea suplimentelor trebuie să fie individualizată și verificată de un profesionist din domeniul sănătății, cum ar fi un dietetician, farmacist sau medic. Niciun supliment nu este destinat să trateze, să vindece sau să prevină o boală.

Pudra de maca

Cercetările cu privire la potențialele beneficii pentru sănătate sunt limitate. În timp ce rădăcina de maca a fost studiată în studii de laborator și pe animale pentru anumite condiții de sănătate, NU există suficiente dovezi care să susțină 100% utilizarea acesteia pentru oricare dintre aceste afecțiuni, din cauza lipsei cercetării clinice umane și a dimensiunilor mici ale eșantioanelor. Sunt necesare mai multe cercetări.

Iată o privire asupra constatărilor din cercetările umane disponibile:

Poate îmbunătăți funcția sexuală și libidoul la bărbați

Un studiu clinic randomizat, dublu-orb, cu 50 de bărbați care au fost afectați de disfuncție erectilă ușoară (DE) au fost randomizați fie în grupul de tratament (cu administrarea a 2,4 grame (gm) de maca), fie în grupul placebo (o pilulă inactivă). După 12 săptămâni de tratament, ambele grupuri au avut o ameliorare a simptomelor; cu toate acestea, grupul de tratament care a primit maca a avut scoruri mai mari ale funcției erectile. Cercetătorii au încurajat mai multe cercetări pe acest subiect din cauza dimensiunii reduse a eșantionului și a perioadei de timp limitate.

Într-un studiu din 2002, cercetătorii au descoperit că maca poate îmbunătăți libidoul la bărbați. Subiecților li s-a administrat fie 1.500 miligrame (mg) fie 3.000 mg de maca sau placebo timp de 12 săptămâni. Ei au descoperit că ambele doze de maca au crescut dorința sexuală mai bine decât placebo și nu au crescut nivelul de testosteron sau estrogen.

Poate atenua disfuncția sexuală indusă de antidepresive la femei

Maca poate atenua disfuncția sexuală indusă de antidepresive la femei, conform unui studiu din 2015 publicat în Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine. Se știe că anumite antidepresive cauzează probleme precum libidoul scăzut, uscăciunea vaginală și dificultatea de a ajunge la orgasm.

Poate îmbunătăți concentrația și motilitatea spermei la bărbați

Într-un mic studiu dublu-orb, randomizat, controlat cu placebo, publicat în Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine în 2015, calitatea spermei și nivelurile hormonale au fost măsurate după ce 20 de bărbați au primit maca (1,75 g/zi) sau un placebo.

Poate reduce depresia la femei

Maca poate ajuta la îmbunătățirea stării de spirit în depresie, potrivit unui studiu publicat în Climacteric în 2015.

În acest studiu pilot dublu-orb, randomizat, controlat cu placebo, 29 de femei aflate în postmenopauză au primit maca (3,3 g/zi) timp de șase săptămâni. În comparație cu cei care au luat un placebo, cercetătorii au descoperit scăderi ale simptomelor depresive raportate la femeile care iau maca.

 

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel