Din cuprinsul articolului
În cazul demenței, creierul produce din ce în ce mai puține celule stem, ceea ce contribuie la apariția unor probleme precum pierderea memoriei. Dar un condiment poate contracara aceste efecte prin stimularea producției de celule stem cu până la 80%.
Dr. Alexandra Alekhina, neurolog rus, spune că acesta este turmericul.
Boala comentată este un set de afecțiuni caracterizate de un declin gradual al funcțiilor cerebrale. La pacienții care o suferă, neuronii din tot creierul se deteriorează și mor – comunicarea dintre ei este întreruptă. Acest lucru duce la micșorarea zonelor afectate ale organului. Dar anumiți compuși din turmeric pot promova creșterea de noi neuroni în creier.
„Turmericul este bine cunoscut pentru compusul său bioactiv curcumina, care acționează ca un agent antiinflamator în creier, îmbunătățind funcția cognitivă la pacienții cu Alzheimer. Condimentul conține un al doilea compus bioactiv, art-turmerona, care poate oferi, de asemenea, protecție împotriva neurodegenerării prin creșterea numărului de celule stem„, – spune neurologul Alexandra Alekhina.
Celulele stem neuronale (NSC), care se găsesc în creier și în măduva spinării, sunt celule speciale care se pot diferenția în sistemul nervos central sub formă de neuroni. Acestea sunt esențiale pentru procesele de gândire, deoarece transportă mesaje către diferite zone ale creierului și ale sistemului nervos.
„În creierul persoanelor care suferă de Alzheimer, există puține astfel de celule. Procesul de creare de noi neuroni prin neurogeneză este recunoscut ca un potențial tratament pentru boala Alzheimer. Acest lucru se datorează faptului că neurogeneza afectează în mod direct formarea și păstrarea memoriei”, adaugă medicul.
Creierul are tendința de a produce noi neuroni de-a lungul anilor de dezvoltare pentru a ajuta la construirea circuitelor neuronale. Acestea, la rândul lor, acționează ca „autostrăzi” de informații între diferite regiuni ale creierului care sunt esențiale pentru memorie.
Turmericul este, de asemenea, utilizat pentru a ameliora durerea și inflamația în osteoartrită. Trebuie ținut cont de faptul că curcumina este slab absorbită în fluxul sanguin, este mai bine să o consumați cu alimente grase.
Beneficiile turmericului sunt sporite cu o combinație potrivită de condimente. De exemplu, substanța piperină conținută în piperul negru îmbunătățește semnificativ absorbția curcuminei – în medie cu 2000%.
Condimentul este recomandat pentru febra fânului, bolile hepatice și mâncărimi. De asemenea, poate fi folosit pentru arsuri la stomac. Acesta conține uleiuri esențiale și multe substanțe utile: vitaminele C, K și B, fier, fosfor, iod și calciu. În 100 g de conține 2-7% minerale nutritive, 3-7% uleiuri esențiale, 6-8% proteine, 60-70% carbohidrați și 3-7% grăsimi, conchide sursa.
La 78 de ani, Angela Similea trece printr-o perioadă dificilă. După moartea celui de-al patrulea…
Potrivit unei serii de dezvăluiri surprinzătoare Dana Budeanu, cunoscută pentru opiniile sale controversate, ar fi…
Zacusca ta se poate menține proaspătă mai mult timp! Află cum să previi formarea mucegaiului…
Parlamentul a adoptat o nouă formulă de recalculare pentru pensiile militare, promițând creșteri semnificative pentru…
La cinci ani de la decesul unui pacient internat în secția de terapie intensivă, Spitalul…
Adrian, un român stabilit în Spania, a scăpat ca prin minune din inundațiile care au…