Din cuprinsul articolului
Este general acceptat faptul că carnea grasă este una dintre principalele surse de colesterol pe care o persoană le poate obține din alimente. Aceasta include, de asemenea, uleiul și sosurile pentru salate.
Potrivit Dr. Serghei Vyalov, candidat la Științe Medicale, gastroenterolog, hepatolog, în realitate situația este diferită. De exemplu, uleiul vegetal nu are deloc colesterol, dar în uleiul în care este prăjită mâncarea, există destul de mult.
„În lupta împotriva colesterolului „doar persoana însăși poate câștiga sau pierde. În acest caz, este în joc sănătatea ficatului, a vaselor de sânge și a inimii. Acesta este motivul pentru care o astfel de greșeală poate fi fatală”, spune gastroenterologul.
„Este o concepție greșită că peștele nu conține colesterol, a subliniat medicul. În plus, unele preparate din pește au chiar mai mult decât carnea de porc. De exemplu, aceasta din urmă conține 110 mg de colesterol la 100 de grame. Pentru comparație: în știucă există aceeași cantitate de colesterol, iar în sardine – deja 140 mg la 100 de grame. Caviarul are 370 mg. Se pare că conținutul de colesterol „în carne și pește este aproximativ același”, spune medicul.
„Și uneori se găsește chiar în cantități mai mari în pește. Acesta conține mai puține grăsimi saturate decât carnea albă și roșie”, detaliază medicul, adăugând că situația cu colesterolul este diferită și trebuie să țineți cont de ea atunci când vă planificați dieta.
Adesea, doar urmarea unei diete este suficientă pentru a normaliza nivelul colesterolului rău.
Colesterolul are două surse principale: sinteza de către organismul nostru, în principal în ficat și intestine, și aportul din alimente. Alimentele alcătuiesc aproximativ 20-30% din colesterolul total. Prin urmare, prin ajustarea dietei și a alimentației noastre, putem reduce parțial nivelul acestuia. De exemplu, reducerea aportului de grăsimi saturate poate reduce nivelul LDL cu 8-10%.
Medicul oferă, de asemenea, câteva recomandări dietetice pentru niveluri ridicate de colesterol:
„Un gălbenuș de ou conține aproximativ 200 mg de colesterol, astfel că există opinia că acestea ar trebui excluse complet. Dar ouăle sunt, de asemenea, o sursă excelentă de alți nutrienți importanți (vitamina D, B12, carotenoizi, seleniu, colină, proteine).
În prezent, nu există dovezi suficiente care să sugereze că consumul de ouă ar trebui să fie limitat la o anumită cantitate pe săptămână. În schimb, ar trebui să vă concentrați pe crearea unei diete echilibrate în general.
De exemplu, dacă mâncați și vă plac ouăle la micul dejun, puteți schimba metoda de preparare a acestora cu una mai parcimonioasă, înlocuiți untul cu ulei vegetal sau prăjiți într-o tigaie antiaderentă, adăugați ierburi, ciuperci, legume în loc de cârnați , și înlocuiți pâinea albă cu cea integrală”, recomandă medicul.
Horoscop rune 4-10 noiembrie 2024. Săptămâna următoare promite să fie una intensă pentru toate zodiile,…
Un medic din Singapore trage un semnal de alarmă cu privire la consumul de cartofi…
La 78 de ani, Angela Similea trece printr-o perioadă dificilă. După moartea celui de-al patrulea…
Potrivit unei serii de dezvăluiri surprinzătoare Dana Budeanu, cunoscută pentru opiniile sale controversate, ar fi…
Zacusca ta se poate menține proaspătă mai mult timp! Află cum să previi formarea mucegaiului…
Parlamentul a adoptat o nouă formulă de recalculare pentru pensiile militare, promițând creșteri semnificative pentru…