Doar unul din 10 elevi are dinții sănătoși

Daniela Șerb

Medicii stomatologi trag un semnal de alarmă: în prezent, tot mai mulți copii suferă de multiple leziuni avansate ale dinților chiar dacă se află în al doilea sau în al treilea an de viață

Foarte des, părinții tratează rolul dinților de lapte cu ușurință gândindu-se că, oricum, aceștia se vor schimba. Însă, atrag atenția medicii stomatologi, până când dinții de lapte vor fi înlocuiți cu aceia permanenți, adică atunci când copiii ajung la vârsta de 12-13 ani, cariile dinților de lapte pot afecta dezvoltarea dinților permanenți. În acest moment, statisticile arată că doar unul din 10 elevi de școală primară are dinții fără carii, iar programele de prevenție care ar putea oferi protecție 100% dinților copiilor sunt la noi foarte slab dezvoltate.
“Pe lângă rolul esențial în asigurarea unei alimentații raționale, deprinderea vorbirii și rolul estetic, dinții de lapte asigură spațiul necesar dezvoltării dinților permanenți și ghidează creșterea sănătoasă a oaselor faciale”, explică medicul stomatolog Bogdan Baeder, medic coordonator German Dentist și fondatorul Societății Române de Profilaxie dentară.

Vizita la dentist, amânată

Petele alb-cretoase sau maronii sunt primele semne ale prezenței cariilor dentare. Mulți părinți ajung însă cu cei mici la stomatolog abia atunci când micuții au dureri. Dacă acest eveniment coincide cu prima vizită la stomatolog riscul ca puștiul să prindă frică de medic este foarte mare. “Pentru a limita complicațiile cariei dentare, tratamentul afecțiunilor de la dentiția temporară este important. Primul consult stomatologic este recomandat să se facă la vârsta de 2 ani și jumătate – 3 ani, părinții putând programa prima vizită împreună cu cel mic pentru a-l ajuta să se familiarizeze cu atmosfera cabinetului stomatologic”, adaugă specialistul.
Prima vizită la stomatolog este foarte importantă, mai spune acesta, pentru construirea unei relații de încredere și de durată între micul pacient și medic. Din acest motiv este important ca părintele să nu pronunțe cuvintele durere, teamă, frică, pentru a nu asocia aceste stări cu actul medical, chiar și negațiile acestora de genul “nu te va durea” pot clădi în mintea micuților ideea de disconfort sau lucru neplăcut care urmează să se întâmple.

Prevenție dentară personalizată

Caria dentară odată apărută nu se vindecă spontan, la apariția ei constribuind patru factori: placa bacteriană producătoare de acizi ce demineralizează smalțul dentar, zaharurile din care se hrănesc, țesutul dentar vulnerabil, precum și o perioadă de timp suficientă în care aceștia pot acționa.
Din fericire, acest proces nu se produce de azi pe mâine, astfel că rămâne timp pentru depistarea cariei și tratamentul ei.
Multe clinici de stomatologie pediatrică aplică programe personalizate de prevenție începând cu 3 ani și până la majorat, cu controale efectuate din trei în trei luni, aplicații locale cu substanțe care au rol de inhibiție a dezvoltării cariilor, sigilări dentare și metode preventive care se pot aplica acasă.
Din fericire, mai spune dr. Baede, în zilele noastre stomatologul pediatru are substanțe și tehnologii noi, create special pentru cei mici cu arome plăcute și cunoscute lor, care înlătură durerea și toți factorii de disconfort cum este acela al utilizării frezei dentare: “În clinica noastră de stomatologie pediatrică am introdus anul acesta în premieră o substanță germană care permite remineralizarea leziunilor carioase, oprind evoluția cariei într-un mod minim invaziv, fără folosirea frezei”.
O altă metodă inovativă folosită de cabinetele stomatologice pentru copii este folosirea unei substanțe care permite înlăturarea cariei doar prin aplicarea locală a unui gel care îndepărtează țesutul afectat fără folosirea turbinei sau a frezei.
De altfel, mulțumită inovațiilor apărute în domeniul substanțelor create și folosite special pentru cei mici, dar și datorită tehnologiilor noi și a ambientului plăcut din cabinentul stomatologic, tratamentul este unul minim invaziv, fără durere.

Accidentele de joacă, o patologie des întâlnită

Stomatologii mai spun că o patologie des întâlnită la copii este cea a accidentelor de joacă în urma cărora dinții frontali ai dentiției de lapte pot fi afectați. Dar nu numai ei, ci și dinții definitivi, în perioadele de creștere. “Din acest motiv, este important ca aceste accidente să fie diagnosticate și tratate de către medicul stomatolog cât mai repede de la producerea acestora, însoțite de examen radiologic pentru a putea depista și corecta eventualele malpoziții ce pot apărea la nivelul dinților permanenți sau pentru a evita complicații ce pot perturba dezvoltarea normală a acestora”, conchide dr. Baeder.
Lipsa unei dentiții sănătoase afctează întregul organism. Mărunțirea necorespunzătoare a alimentelor duce în final la afecțiuni ale stomacului, în timp ce tartrul adunat pe dinți provoacă sensibilitatea gingiilor care sângerează, iar bacteriile ajung ma ușor la inimă provocând endocardită sau miocardită. Un abces dentar afectează și oasele din vecinătate, ducând în final de osteomielită.

Recent Posts

Horoscop 4-11 noiembrie 2024, cu Cristina Demetrescu: zodia care va reuși să mute munții din loc! Succes pe toate planurile

În săptămâna 4-11 noiembrie 2024, Cristina Demetrescu a explicat că intrarea lui Marte în zodia…

11 minute ago

Arges: O pacientă de 69 de ani a primit o nouă șansă la viață, după ce a suferit o intervenție chirurgicală, în premieră

La Spitalul Orășenesc Mioveni din județul Argeș a fost realizată o intervenție chirurgicală remarcabilă în…

31 de minute ago

Anunț oficial, extrem de important, de la Ministrul Muncii: cu cât cresc pensiile de la 1 ianuarie 2025

Începând cu 1 ianuarie 2025, unii pensionari din România vor beneficia de o majorare a…

51 de minute ago

Cum va fi IARNA 2024-2025 în Europa? Prognoza METEO – impactul fenomenului La Niña

Meteorologii au emis noi prognoze pentru iarna 2024-2025, care va aduce surprize. Deși vom avea…

o oră ago

România are nevoie de un program național de dezvoltare a industriei farmaceutice

Investiția în cercetare-dezvoltare la nivelul industriei farmaceutice inovatoare reprezintă unul dintre factorii majori care contribuie…

2 ore ago

Bill Gates face o nouă profeţie terifiantă: O altă mare problemă va lovi omenirea

Miliardarul Bill Gates a lansat un nou avertisment şi susţine că omenirea, chiar dacă va…

2 ore ago

Citeste si: