DMLV: Pierderea vederii poate fi stopată. Iată cum
Din cuprinsul articolului
DMLV: Pierderea vederii poate fi stopată. Iată cum se poate stopa și trata degenerescența maculară (DMLV) și care sunt cauzele acestei boli.
Degenerescenta maculara legata de varsta (DMLV) este principala cauza de pierdere a vederii centrale la populatia in varsta mai mare de 65 de ani.
Riscul aparitiei DMLV creste pe masura avansarii in varsta, incepand cu 50 de ani, ajungandu-se ca 30% dintre pacientii de peste 70 de ani sa aiba semnele bolii).
Această boală nu afecteaza si vederea periferica, astfel că există riscul să apareă orbirea completa. Totuși, vederea centrala este afectata atat pentru distanta cat si pentru aproape.
Boala este in general bilaterala, dar afecteaza initial un singur ochi, in timp il va afecta si pe celalalt stadiile de evolutie fiind diferite intre cei doi ochi.
DMLV: cum apare?
Ar mai fi nevoie de cercetări pentru a se ști exact care sunt cauzele ce determină apariția acestei boli, dar se știu anumiți factori de risc ce contribuie la posibilitatea instalării DMLV.
Așadar, exista o serie de factori nemodificabili ca: varsta, istoricul familial, rasa (cei din rasa alba au risc mai mare), pigmentarea oculara (cei cu iris deschis la culoare au risc crescut), hipermetropia (pare a fi asociata cu DMLV).
Sunt insă si o serie de factori ce ar putea fi preveniți, respectiv: fumatul, obezitatea, hipercolesterolemia, HTA, bolile cardiovasculare, dieta saraca in carotenoizi, vitamine antioxidante (vit. C, vit. E) si oligoelemente (zinc, cupru, seleniu).
Un studiu desfășurat în două etape, pe durata a 11 ani, a relevat efectul benefic al unor vitamine, minerale, suplimente alimentare în stoparea și tratarea degenerescenței maculare.
Ce semnalează instalarea DMLV
Primele semne ale acestei afecțiuni pot fi incetosarea vederii, liniile drepte sunt percepute strambe, tulburari ale vederii centrale.
Potrivit specialiștilot, sunt doua forme clinice ale DMLV:
– uscata (atrofica) 85% dintre cazuri
– exsudativa (umeda, neovasculara)15% dintre cazuri, aceasta din urma determinand in 80% dintre cazuri pierderea rapida si severa a acuitatii vizuale centrale;
Forma uscata este initial asimptomatica, cu simple anomalii functionale nesesizate de pacient cum ar fi scaderea sensibilitatii la contrast, scaderea adaptarii la intuneric, scaderea sensibilitatii centrale, anomalii ale vederii colorate.
Clinic, se traduce prin necesitatea cresterii iluminarii la citit, vedere incetosata central, cu nerecunoasterea figurilor la distanta.
In forma umeda apar niste vase anormale subretiniene, neovase, care sangereaza foarte usor pierd lichid prin peretele vascular care se acumuleaza subretinia.
În stadii avansate determina aparitia de tesut cicatricial fibros ce va determina modificari ale formei maculei, aceasta trimitand semnale distorsionate catre creier.
Liniile drepte incep sa devina odulate, curbate, iar obiectele pot fi vazute mai mici sau mai mari decat in realitate. In centrul imaginilor apar pete negre (scotoame), care devin mai mari pe masura ce aria afectata creste.
Cum putem lupta împotriva acestei boli
Deoarece vederea periferica nu este afectata, pacientul nu orbeste complet ceea ce ii permite desfasurarea activitatilor cotidiene (deplasarea in mediul sau, mancat, imbracat), dar nu va putea citi, scrie, nu va putea recunoaste persoanele pe strada sau sa faca lucruri de finete.
Potrivit unor studii clinice, putem opri și trata această boală cu ajutorul anumitor minerale și vitamine. Iată care sunt:
– vitamina C,
– vitamina E,
– cupru,
– zinc,
– luteină,
– zeaxantină
Pentru tratarea acestei afecțiuni este recomandat și beta-carotenul, acesta având efecte benefice în oprirea degenerescenței maculare. Din păcate, însă, acest supliment mărește riscul de cancer pulmonar la fumători.