Din cuprinsul articolului
Diverticuloza și diverticulita. Cauze și simptome. Durerea din partea stângă jos a abdomenului care te trimite la Urgență.
Diverticuloza este „prezența”, iar diverticulita este „inflamația și infecția” unuia sau mai multor diverticuli (umflături în peretele colonului). Diverticuloza este frecventă, nu provoacă simptome și nu necesită tratament. Diverticulita ușoară este tratată cu antibiotice. Chirurgia este necesară dacă apar probleme. O dietă bogată în fibre, exerciții fizice și băut multă apă pot ajuta la prevenire.
Diverticuloza și diverticulita sunt două afecțiuni care apar în intestinul gros (numit și colon). Împreună sunt cunoscuțe sub numele de boală diverticulară. Ambele împărtășesc caracteristica comună a diverticulilor. Diverticulele sunt unul sau mai multe buzunare sau umflături care se formează în peretele colonului.
Diverticulele sunt ca zone extinse sau bule care se formează atunci când umpleți tubul interior al unei anvelope pentru bicicletă cu prea mult aer. Creșterea presiunii din prea mult aer pompat în tubul interior face ca bula să se formeze acolo unde cauciucul este cel mai slab. În mod similar, potrivit clevelandclinic.org, o creștere a presiunii în interiorul colonului determină formarea de buzunare sau umflături (diverticuli) în zonele slăbite ale pereților colonului.
Diverticulul poate varia de la mărimea bobului de mazăre la mult mai mare. Deși se pot forma oriunde în căptușeala interioară a colonului, diverticulele se găsesc cel mai frecvent în partea stângă inferioară, în segmentul în formă de S al colonului numit colon sigmoid.
Diverticuloză este pur și simplu prezența acestor mici umflături sau buzunare (diverticuli) în colon. De obicei, acestea nu provoacă niciun simptom sau nu trebuie tratate. Cu toate acestea, diverticuloză poate duce la diverticulită. Diverticulita este inflamația (umflarea) și infecția la unul sau mai mulți diverticuli. Este posibil să simțiți durere, greață, febră și să aveți alte simptome. Aceasta este o afecțiune mult mai gravă și potențial periculoasă.
Diverticuloza este foarte frecventă la populațiile occidentale și apare la 10% dintre persoanele cu vârsta peste 40 de ani și la 50% dintre persoanele cu vârsta peste 60 de ani.
Aveți un risc crescut de boală diverticulară (diverticuloză sau diverticulită), în următoarele cazuri:
Oamenii de știință nu sunt foarte siguri de ce cauzează diverticuloză, dar cred că este cauzată de faptul că nu mănâncă suficientă fibră. Dacă nu mâncați suficiente fibre, veți provoca acumularea de deșeuri (constipație) în colon.
Constipația pune mai multă tensiune pe pereții colonului. Această presiune crescută face ca micile buzunare – diverticulul – să se formeze în zone slabe din colon.
Cu toate că oamenii de știință nu sunt siguri de ce cauzează diverticulita, aceștia cred că infecția începe din cauza bacteriilor din scaun care sunt împinse în diverticuli. O altă teorie este că pereții diverticulului în sine se erodează din cauza presiunii crescute asupra pereților colonului.
De obicei, diverticuloza nu provoacă simptome supărătoare. Cu toate acestea, unii oameni raportează:
Rețineți că a avea unul sau mai multe dintre aceste simptome nu înseamnă că aveți diverticuloză. Aceste simptome sunt simptome frecvente ale altor tulburări gastro-intestinale, cum ar fi sindromul intestinului iritabil, boala celiacă, boala inflamatorie a intestinului, apendicita, calculii biliari și ulcerele gastrice.
Simptomele diverticulitei includ:
Previziunile ANM se schimbă constant. Conform celor mai noi date, vremea va suferi schimbări radicale…
Multe femei asociază menopauza cu incapacitatea de a mai face copii, și este întrucâtva adevărat,…
Pacienții cu dizabilități din România expuși unui risc major de sănătate, în urma Deciziei controversate…
Pulsul normal în repaus este unul dintre cei mai importanți indicatori de sănătate cardiacă, utilizat…
Un test pentru demență simplu și rapid, care implică desenarea unui ceas analogic, ar putea…
Știai că poți face accident vascular cerebral (AVC) când te speli pe cap la coafor?…