Spitalul Clinic „Dr. C.I. Parhon” este prima unitate medicală din Iaşi şi cea de-a doua din ţară care îndeplineşte criteriile pentru a deveni Centru de Excelenţă în Hipertensiune.
Societatea Europeană de Hipertensiune construieşte, de mai bine de un deceniu, o reţea de Centre de Excelenţă. În viziunea societăţii, aceste centre sunt selectate pentru importanţa pe care o au în diagnosticarea şi tratarea hipertensiunii arteriale şi sunt lideri regionali şi naţionali în bunele practici clinice ale unor astfel de tratamente.
Centrele astfel selectate primesc şi o responsabilitate suplimentară: de a fi cât mai active în domeniul cercetării, cu precădere în zona identificării şi tratării hipertensiunii arteriale.
„Hipertensiunea arterială este şi astăzi principala cauză de deces la nivel mondial. Este cunoscut faptul că un control adecvat al tensiunii arteriale în Europa este încă insuficient. Există diferenţe în sistemele de sănătate între ţările europene, iar în unele ţări sistemul de sănătate guvernamental rambursează doar parţial costurile terapiei antihipertensive.
Există diferenţe în ceea ce priveşte produsul naţional brut, nivelurile de educaţie, consumul de sare, prevalenţa obezităţii şi alte comorbidităţi asociate. Acestea ar putea cauza diferenţe în prevalenţa hipertensiunii arteriale, cu modificări ale mortalităţii cardiovasculare”, au transmis reprezentanţii Spitalului Clinic „Dr. C.I. Parhon” într-un comunicat.
Coordonatorul acestui nou centru de excelenţă de la Spitalul Parhon va fi prof. dr. Adrian Covic, medic şef secţie Nefrologie.
Spitalul „Dr. C.I. Parhon” este deservit de specialişti în cardiologie, medicină internă şi nefrologie şi dispune de o colaborare multidisciplinară: cardiologie, nefrologie, urologie, terapie intensivă, chirurgie, chirurgie vasculară şi radiologie.
Unitatea sanitară are echipamentul necesar pentru a se alătura acestei reţele de excelenţă: tomografie computerizată şi angio-CT, ecografe de ultimă generaţie (GE HealthCare, Philips CX 50), explorări biologice (inclusiv teste speciale pentru diagnosticul formelor secundare de hipertensiune), monitorizare Holter-EKG, monitorizare ABPM (TA pe 24h), oximetrie cerebrală, aparat SphygmoCor pentru cuantificarea PWV şi IMTc, oferind şi oportunităţi variate de educaţie medicală continuă (CME) prin organizare de cursuri şi conferinţe naţionale, potrivit sursei citate de Agerpres.
Numărul total de Centre de Excelenţă ESH aprobate este de 178 şi sunt situate în 32 de ţări europene. Primul Centru de Excelenţă în Hipertensiune a fost în Bucureşti, în cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă Floreasca, clinica de Cardiologie, sub îndrumarea prof. univ. dr. Maria Dorobanţu.
Cele mai norocoase două zodii în perioada 15 - 20 noiembrie. Perioada 15-20 noiembrie aduce…
Progres revoluționar în tratamentul cancerului pulmonar: Combinația de medicamente care oprește avansarea bolii cu peste…
Cum arată negii cancerigeni. Negii genitali sunt mai mult decât simple excrescențe ale pielii sau…
Detectarea precoce a cancerului este esențială pentru a îmbunătăți șansele de tratament eficient și supraviețuire.…
Saturn, planeta disciplinei și a karmei, a fost retrogradă din iunie 2024, aducând cu sine…
10 lucruri pe care un om inteligent nu le face: Descoperă secretele succesului personal. Inteligența…