Din cuprinsul articolului
Pandemia de coronavirus a adus cu sine multiple transformări la nivelul societății, multe fiind de natură psihologică. Un astfel de complex a fost creat de purtarea măștii de protecție, ce a dus la o creștere a solicitărilor privind intervențiile la nivelul feței, dar și un complex negativ asupra felului în care arătam cunoscut sub denumirea de Dismorfia Zoom.
Medicul Adina Alexandru ne explică ce reprezintă Dismorfia Zoom și ce putem face pentru a sta departe de această tulburare de comportament.
„Are legătură cu mediile virtuale prin care s-a comunicat în ultimul an, din cauza pandemiei. Știm cu toții că, în ultimul an, munca de acasă a presupus, de fapt, comunicare prin intermediul camerelor video ale diferitelor dispozitive. În urma acestei activități online, s-a constatat chiar de un medic dermatolog care a și dat numele acestei tulburări de comportament, o creștere a cerințelor pentru consultații estetice, în cabinetele dermatologilor din Statele Unite, unde s-a efectuat acest studiu. Motivul pentru prezentarea acestor paciente la consultații, a fost, în proporție de peste 80%, modul în care ele se vedeau în cadrul comunicărilor online, video, pe platforme de tip Zoom și nu numai.
Este o dismorfie. Dismorfia este o tulburare de comportament definită în literatura de specialitate medicală, și înseamnă o percepție alterată asupra modului în care arătăm”, a povestit Adina Alexandru, la Antena 3.
„Cu siguranță există un fond pe care unii dintre noi îl putem avea, sau nu. Sau chiar tulburări de tip depresie sau anxietate, care, în timpul pandemiei, au fost accentuate chiar și la persoane care înainte nu sufereau de astfel de probleme, au avut un cuvânt de spus inclusiv în această preocupare, uneori excesivă, pentru îmbunătățiri estetice la nivelul feței, sau nu numai, și la nivelul corpului.
Am avut tot felul de paciente, și chiar și eu am constatat această dismorfie Zoom și am avut paciente foarte sincere care mi-au relatat acest aspect. Sunt lucruri reale, care se întâmplă”, a mai povestit medicul.
Rețelele sociale, dar și filtrele utilizate, au creat un nou trend în rândul tinerilor, care își doresc să atingă o perfecțiune a imaginii obținută prin aceste filtre.
”Din păcate, aceasta este o altă realitate cu care ne confruntăm, în care a apărut această tendință de a copia, de a încerca să arătăm ca în acele imagini, și domnișoarele, din păcate, sunt la această vârstă ușor influențabilă în care își doresc să arate ca x sau ca y și fac excese.”
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…