Sari la conținut

Disfuncțiile tiroidiene afectează întreg organismul și pot fi moștenite. Conf. dr. Adina Ghemigian: „Lipsa hormonilor tiroidieni determină un coeficient de inteligență net redus”

Situată la baza gâtului, sub “mărul lui Adam”, tiroida este una dintre cele mai mari și mai importante glande ale organismului, având un rol esențial în reglarea metabolismului prin hormonii secretați. Pe lângă acest aspect, hormonii T3 și T4, produși din iodul conținut de alimente, au rol și în reglarea temperaturii corpului, în accelerarea sau diminuarea arderilor, în reglarea colesterolului și ritmului cardiac, în dezvoltarea țesutului osos și nervos, influențând, de asemenea, și tranzitul intestinal, hormonii sexuali, părul, pielea și unghiile. Cele mai frecvente dereglări ale tiroidei apar fie din cauza deficitului de hormoni (hipotiroidia), fie din cauza excesului de astfel de hormoni (hipertiroidie).

Conf. dr. Adina Ghemigian, managerul Institutului Naţional de Endrocrinologie „C.I.Parhon“ din Bucureşti, ne-a explicat, în cadrul unui interviu, ce rol are tiroida și ce se poate întâmpla când nu mai funcționează optim. 

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel