Din cuprinsul articolului
Îngrijorările privind dimensiunile penisului încep din adolescență, iar uneori, motivele sunt întemeiate. Medicii explică în ce situații este cazul să se acționeze
Pubertatea sau sexualizarea hormonală apare la băieți în jurul vârstei de 12-15 ani și se finalizează pe la 18-20 de ani. Aspectul care îi îngrijorează însă pe băieți atât la pubertate, cât și la maturitate este legat de dimensiunea penisului. Un medic endocrinolog și un chirurg care face operații de mărire a penisului explică situațiile în care este nevoie să se intervină.
Procesul de sexualizare se derulează din prima clipă de întâlnire a celor două celule germinale, ovulul și spermatozoidul, și se desfășoară în etape care se succed și se condiționează una pe cealaltă. „După naștere urmează o perioadă când întreg eșapodul sexualizării însoțește procesul de creștere. În jurul vârstei de 12-14 ani apare pubertatea sau sexualizarea hormonală. La fete apare mai devreme, la 10-12 ani, la băieți între 12-15 ani”, spune prof. dr. Constantin Dumitrache, de la Institutul de Endocrinologie „C. I. Parhon”.
Odată cu apariția pubertății, mulți băieți încep să devină îngrijorați de dimensiunea penisului, de aceea au nevoie să fie asigurați de cei din jur, mai ales dacă au tendința de a se dezvolta mai târziu și se compară cu băieții care și-au început pubertatea de mai mult timp.
,,În ceea ce privește dimensiunile penisului, se spune că normal trebuie să fie peste 12 cm în erecție. Factorii care influențează dimensiunile pensiului sunt: genetica, procesul de sexualizare în sine, cantitatea de hormoni, receptivitatea locală, rasa, însă după 12-14 ani penisul nu mai este receptiv pentru a crește în dimensiuni”, mai adaugă profesorul Constantin Dumitrache.
„Am un băiat de 9 ani și mi se pare ca penisul lui nu crește, este de dimensiuni mici, chiar față de copiii mai mici decât el ca vârstă. Am fost acum șase luni la un endocrinolog, i-a recomandat să mai slăbească un pic, nu i-a dat nici un fel de tratament. Poate exista o problemă?”, ne întreabă o cititoare pe forumul doctorulzilei.ro
Medicul endocrinolog Diana Loreta Păun oferă lămuriri: „Penisul crește în dimensiuni odată cu declanșarea pubertății, procesul fiind depedent de hormonii sexuali masculini. Administrarea de hormoni sexuali nu este indicată înainte de vârsta pubertății, deoarece poate opri creșterea în înălțime. Recomandarea de a slăbi este în legatură cu faptul că în țesutul adipos se produc hormoni sexuali feminini care pot interfera cu sexualizarea masculina și ca atare pot influența creșterea penisului”.
Îngrijorare ar trebui să ridice și situația în care sânii băieților cresc în dimensiuni.
Mai ales când acest fenomen apare la băieții sub 10-12 ani, este o problemă. Glandele mamare încep să crească necontrolat când în corpul băieților se acumulează mai mult estrogen (hormonul sexual feminin) decât testosteron (hormonul sexual masculin).
Medicii endocrinologi au pus fenomenul și pe seama hormonilor de creștere folosiți în alimente (precum pieptul de pui).
Factorii care influențează dimensiunile
penisului sunt: genetica, procesul de sexualizare în sine, cantitatea de hormoni, receptivitatea locală, rasa.
prof. dr. Constantin Dumitrache, medic endocrinolog
^ Bolile cronice și impotența
„Am 51 de ani iar în ultima vreme, nu mai pot să am relații sexuale. Soția mea e supărată pe mine și crede că am pe cineva, dar nu e adevărat. Vreau să nu mai trec prin rușinea asta și nu știu ce am. E o boală, e bătrânețe? E și nevasta mea vinovată?”, se întreabă un cititor pe forumul doctorulzilei.ro. Medicii atenționează că vârsta de 50 de ani e critică din punct de vedere biologic, dar și psihologic. „Până nu demult se credea că tulburările de dinamică sexuală au cauze mai mult psihologice. În prezent, datorită multiplelor studii efectuate s-a dovedit că în jumătate din cazuri există un determinism organic. De aceea ar fi foarte indicat să vă faceți analize pentru a exclude o cauză organică a problemei”, este sfatul medicului sexolog Roxana Mischianu, de la Spitalul Colentina din București. Specialiștii afirmă că 80% din cazurile de DE sunt cauzate de anumite boli, precum diabetul (din doi diabetici, unul are disfuncție erectilă), hipertensiunea arterială, bolile de ficat sau rinichi etc. Factorii psihologici sunt răspunzători pentru 20% din cazurile de DE (stresul, anxietatea, depresia).
Autor: Elena Oceanu
Venele varicoase sunt adesea una dintre cele mai frecvente afecțiuni la femei, mai mult decât…
Nu este vorba de stres: semnificația spirituală a căderii părului. Calviția și căderea părului sunt…
Diagnostic crunt pentru un actor celebru. Vestea că un mare actor american are cancer a…
Faza lunii pe 5 noiembrie 2024. Sfaturi importante: Pe 5 noiembrie 2024, Luna crește, a…
Regula de aur a dietelor de slăbit. Un medic endocrinolog ne spune cât de mult…
Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…