Sari la conținut

Disfuncția gastrointestinală a ficatului gras provoacă două simptome pe care adesea le ignori

Ficat gras:
Sursă foto: arhivă doctorulzilei.ro
Boala ficatului gras

Din cuprinsul articolului

Poate dura ani pentru a se dezvolta simptomele ficatului gras, uneori chiar decenii. Deși progresia lentă a simptomelor face ca diagnosticul să fie o provocare, unele simptome sunt raportate devreme. Supărările de stomac și greața, de exemplu, sunt printre cele mai frecvent raportate simptome ale disfuncției digestive și ar putea semnala că boala ficatului gras se înrăutățește.

British Liver Trust a explicat: „Ciroza este rezultatul unei leziuni pe termen lung și continue a ficatului și se poate datora multor cauze diferite.

„Daunele duc la cicatrici, cunoscute sub numele de fibroză.

„Umflăturile neregulate (nodulii) înlocuiesc țesutul hepatic neted, iar ficatul devine mai dur. Împreună, cicatricile și nodulii se numesc ciroză.”

Conform cercetărilor publicate în World Journal of Gastroenterology, cele mai frecvent raportate simptome gastrointestinale în bolile hepatice sunt:

  • balonarea abdominală (49,5 la sută),
  • dureri abdominale (24 la sută),
  • eructații (18,7 la sută),
  • diaree (13,3 la sută) și
  • constipație (8 la sută).

Disfuncția gastrointestinală apare frecvent în ciroza hepatică și crește odată cu severitatea bolii.

Mai precis, Journal of Gastrointestinal and Digestive System explică că pacienții raportează adesea motilitate gastrointestinală, tulburări ale funcției de barieră intestinală, permeabilitate intestinală crescută și malabsorbție.

Nu numai că prezența acestor anomalii intestinale afectează aportul oral și duce la malnutriție, dar ele pot juca și un rol central în multe dintre complicațiile asociate cu ciroza hepatică.

Pacienții cu boală hepatică avansată raportează adesea greața și stomacul deranjat ca unele dintre primele complicații digestive, potrivit Hawaii Pacific Health.

Pe măsură ce capacitatea ficatului tău de a elimina toxinele scade, distresul tău digestiv va crește probabil”, spune organismul de sănătate.

„Greața continuă este o reacție la excesul de deșeuri din organism, iar vărsăturile inexplicabile sunt adesea legate de probleme hepatice.”

Foarte des, pacienții raportează o pierdere a poftei de mâncare alături de aceste probleme digestive.

Pofta de mâncare scăzută tinde să fie rezultatul unor niveluri anormale de leptină și grelină, care se traduc prin reducerea aportului de alimente.

Cum să evitați boala ficatului gras?

Ajustarea stilului de viață este un punct de plecare natural pentru abordarea simptomelor ficatului gras și prevenirea apariției unor complicații ulterioare.

Unele studii sugerează că dieta mediteraneană poate scădea și grăsimea din ficat.

Harvard Health explică: „Acest plan de nutriție pune accent pe fructe, legume, cereale integrale, leguminoase, nuci, înlocuind untul cu ulei de măsline sau de canola, limitând carnea roșie și consumând mai mult pește și păsări slabe.”

Adăugarea cafelei la dietă poate oferi, de asemenea, unele beneficii, deoarece unele studii sugerează că poate scădea probabilitatea de fibroză.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel