Categories: Stil de viaţă

Disfuncția erectilă, mituri și adevăruri. Poate fi declanșată de această boală gravă

Disfuncția erectilă, un subiect extrem de dificil și sensibil, de regulă tabu, este o afecțiune care se caracterizează prin inabilitatea persistentă, constantă de a obține și/sau menține o erecție suficientă pentru o activitate sexuală satisfăcătoare. Cauzele care stau la baza ei sunt multiple, uneori disfuncția erectilă poate să fie semnul existenței diabetului zaharat sau al unor boli de inimă.

Această afecțiune afectează mai mult de 100 de milioane de bărbați la nivel global. Datele statistice la nivel global arată că cel puțin 15% dintre bărbații cu vârste cuprinse între 20 și 40 de ani întâmpină dificultăți în erectile lor ocazional în timpul actului sexual. O mulțime de cauze pot sta la baza acestei probleme, de exemplu, uneori chiar consumul exagerat de alcool poate să fie de vină, arată specialiștii. Și epuizarea, oboseală acumulată în timpul săptămâni poate da astfel de neplăceri în dormitor. Cu toate acestea, medicii spun că dacă această problemă este continuă și durează mai mult de 3 luni trebuie să mergi la medic și să afli cauza.

Principalii factori de risc:

  • Boli care apar o dată cu înaintarea în vârsta precum: ateroscleroză, diabetul zaharat, afecțiunile cardiace, hepatice, renale, scleroza multiplă, boala Parkinson, boala Alzheimer, depresia, anxietatea, stresul post-traumatic, hipertiroidia, hipotiroidia.
  • Anumite medicamente precum diureticele, unele antihipertensive, tratamentele hormonale dar și antidepresivele pot avea ca efect secundar instalarea unei disfuncții erectile care se mențin pe toată perioada utilizării lor.

Mituri și adevăruri legate de disfuncția erectilă:

  • Disfuncția erectilă înseamnă că ceva se întâmplă cu penisul. Adevărat. Erecția sau lipsa uneia poate fi un semnal de alarmă că există la bază o problemă medicală. De exemplu, de vină poate să fie o afecțiuni a coronariană, hipertensiunea arterială. Colesterolul ridicat poate deteriora vasele de sânge, împiedicând fluxul sanguin al penisului. De asemenea, medicii susțin că problemele legate de erecție pot fi și semnul unui diabet zaharat, a testosteronului scăzut sau al depresiei.
  • Numai medicul specialist te poate trata. Este și fals și adevărat. Primul pas este să conștientizezi că ai o problemă care nu va trece de la sine și să ajungi la medic. Și medicul de familie poate fi un bun început deoarece acesta îți poate da analize de sânge. Poate să vadă de exemplu dacă ai nivelul de zahăr ridicat în sânge sau dacă ai colesterolul mărit. Ulterior, da trebuie să ajungi și la un medic specialist urolog care să te consulte și să vadă dacă ai probleme care țin de prostată sau dacă ai anumite probleme urinare.
  • Viciile nu pot afecta viața sexuală. Fals. Viciile tale – alcoolul, fumatul îți afectează starea de sănătate și în particular viața sexuală. De exemplu, fumatul deteriorează vasele de sânge, împiedicând fluxul sanguin și făcând dificilă obținerea unei erecții. Un studiu realizat în Iran arată că după numai un an de la renunțarea la fumat, peste 30% dintre foștii fumători au avut îmbunătățiri ale erecției.
  • Bărbații cu această afecțiune nu au nicio dorință sexuală. Este un mit. Afecțiunea în sine nu afectează în mod direct dorința. Este însă posibil ca marea majoritate a bărbaților cu astfel de probleme să evite actul sexual nu pentru că nu au dorință ci fiindcă nu pot menține o erecție.
  • Ocazional, dacă ai probleme cu obținerea unei erecții înseamnă ca ai disfuncție erectilă. Este un mit. Oboseala, stresul, anxietatea, anumite probleme personale pot determina ca unui bărbat să îi fie afectată capacitatea de a face sex, dar acest aspect poate fi doar ocazional și nu are nicio legătură cu disfuncția erectilă.

Recent Posts

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de „ghicit în cărți”

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…

8 ore ago

Profețiile catastrofale ale lui Nostradamus care se vor împlini până la sfârșitul anului 2024

Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…

9 ore ago

Horoscop 22 noiembrie 2024. Dezastru pentru o zodie azi: Posibil eșec

Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…

9 ore ago

Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul

Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…

10 ore ago

Ce se întâmplă dacă faceți baie fierbinte în fiecare zi? Efecte nebănuite

Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…

10 ore ago

Zodii lovite de noroc până la final de an. Au șanse uriașe să câștige la LOTO

Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…

10 ore ago

Citeste si: