Categories: Știrile zilei

Directoarea unei școli din Oradea le-a cerut elevelor aflate la menstruație să plece acasă

Elevele la menstruație nu sunt primite la cursuri. Centrul Școlar de Educație Incluzivă Orizont din Oradea găzduiește 338 de elevi și eleve cu dizabilități, dar se confruntă cu o controversă legată de accesul acestora la educație în timpul menstruației. Potrivit relatărilor din Bihoreanul, 23 dintre elevele cu dizabilități au fost împiedicate să vină la școală în perioada menstruației.

Directoarea Lăcrimioara Șipoș a stârnit reacții puternice prin afirmația că elevele la menstruație sunt considerate bolnave și, ca atare, incapabile să urmeze cursurile. În ciuda prevederilor constituționale și legale privind dreptul la educație pentru toți copiii, membrii Consiliului de Administrație al CSEI Orizont au emis o hotărâre care interzicea prezența elevelor cu dizabilități mintale severe la școală în timpul menstruației.

Spre deosebire de învăţământul de masă, cel special oferă programe educaţionale adaptate gradului de dizabilitate a fiecărui copil, adică se mulează după nevoile lor. Tocmai de aceea, elevii sunt organizaţi în clase în funcţie deficienţele lor, de la cei cu dizabilităţi intelectuale uşoare, care se pot descurca singuri, la cei cu dizabilităţi profunde, care vor fi toată viaţa dependenţi de cei din jur.

La CSEI Orizont, o mare parte a elevilor provin din centre de plasament şi câţiva din familii iubitoare care luptă pentru ca ei să aibă un viitor cât mai bun cu putinţă. Includerea într-un colectiv şcolar şi sprijinul dascălilor sunt esenţiale pentru evoluţia lor. Pe lângă psihopedagogi, şcolile speciale au şi infirmiere care trebuie să ajute elevii incapabili să facă singuri lucruri banale, de la mersul la baie la mâncat ori, în cazul fetelor, la igiena personală în zilele când sunt la menstruaţie.

Elevele la menstruație nu sunt primite la cursuri

Această decizie a stârnit indignare printre părinți și a adus în prim-plan întrebări privind respectarea drepturilor elevilor cu nevoi speciale. Un părinte al unei eleve de gimnaziu a descris situația ca fiind extrem de dificilă, cu implicații practice majore pentru familia sa.

Întrebată despre raționamentul din spatele acestei hotărâri, directoarea școlii a argumentat că măsura a fost luată pentru a proteja sănătatea copiilor, fără a oferi explicații detaliate. Cu toate acestea, mulți părinți și membri ai comunității școlare contestă această decizie și consideră că este discriminatorie și inacceptabilă.

Explicaţia este lesne de înţeles: şcoala a vrut să scape de o muncă în plus. Fetele cu un astfel de handicap au nevoie de sprijin şi supraveghere în majoritatea activităţilor, ceea ce înseamnă că la şcoală trebuie ajutate inclusiv la schimbarea absorbantelor. Conducerea şcolii a decis, însă, să eludeze această sarcină, într-o manieră de-a dreptul primitivă. La polul opus, în oraşul Deva, de pildă, Consiliul Local a decis, chiar luna trecută, că toate elevele primesc gratuit absorbante şi consiliere medicală privind schimbările prin care trec.

Vădit discriminatorie, hotărârea n-a fost publicată pe site-ul şcolii, ci doar la avizier, „pitită” printre alte zeci de documente. Culmea este că şi unii părinţi au aflat abia recent de ea.

„Noi suntem mulţumiţi de şcoală, n-au fost niciodată probleme, iar fiicei noastre îi place acolo. La începutul anului şcolar am găsit-o într-o zi pătată de sânge şi cu absorbantul neschimbat, dar am crezut că a fost un incident înainte să o luăm noi de la şcoală. Dar pe 14 martie, când am anunţat-o pe dirigintă că fetei i-a venit menstruaţia, ne-a trimis hotărârea, anunţându-ne că trebuie să o ţinem acasă. Cum? Ar trebui să-mi iau concediu, ea nu poate sta singură!”, spune părintele unei eleve de gimnaziu.

A cerut explicaţii directoarei, care i-a spus doar că măsura a fost luată pentru „a proteja sănătatea copiilor”, fără să-i explice cum anume. A continuat să-şi ducă fiica la şcoală, copila a fost primită, dar nimeni nu a mai ajutat-o să-şi schimbe absorbantul.

Întrebată de reporteri cum explică o asemenea decizie care anulează, lună de lună, dreptul la educaţie al elevelor, directoarea Lăcrimioara Şipoş, care conduce şi CA-ul şcolii, pretinde că hotărârea s-a luat din pricina unui caz particular, al unei eleve care, la menstruaţie fiind, nu putea fi oprită să-şi bage mâinile în scutec. Numai că, în loc să găsească o soluţie pentru acea situaţie specifică, a ales varianta mai uşoară pentru angajaţii şcolii.

„A fost o decizie luată după mai multe discuţii şi consultări. S-au plâns cadrele didactice de situaţia respectivă, s-au plâns şi infirmierele că pe lângă câte au de făcut nu este OK să facă şi lucrul acesta (n.r. – schimbarea absorbantului), au fost şi alţi părinţi care au spus că nu li se pare în regulă ca copiii lor să fie supuşi unui astfel de risc (n.r. – de a se îmbolnăvi)”, a susţinut femeia, preocupată să afle numele persoanei care a „turnat-o” publicației Bihoreanul.

Cât despre „amănuntul” că interdicţia e nelegală, Şipoş a pretins că, de fapt, „cadrul legal este cum este, interpretabil”. Directoarea susţine, însă, că fetelor nu li se îngrădeşte dreptul la educaţie, pentru că orice copil „bolnav” trebuie ţinut acasă. Ca şi cum menstruaţia ar fi o boală care „se ia”…

Situația ridică preocupări serioase cu privire la respectarea drepturilor copiilor cu dizabilități și subliniază nevoia de o abordare mai sensibilă și mai inclusivă în sistemul de educație.

 

Recent Posts

Spitalul Județean Mehedinți, judecat pentru ucidere din culpă

La cinci ani de la decesul unui pacient internat în secția de terapie intensivă, Spitalul…

22 de minute ago

Decizia care i-a salvat viața unui român în mijlocul inundațiilor din Spania. „Altfel n-aș fi supraviețuit”

Adrian, un român stabilit în Spania, a scăpat ca prin minune din inundațiile care au…

52 de minute ago

Motivul tulburător pentru care polițiștii ating mereu portbagajul mașinilor pe care le opresc

Un avocat dezvăluie motivul tulburător pentru care polițiștii ating portbagajul sau partea din spate a…

o oră ago

Câți bani primești în plus la pensie de la 1 ianuarie 2025

Ce bani primești în plus la pensie de la 1 ianuarie dacă ai între 1.281…

2 ore ago

O pacientă cere despăgubiri de peste un milion de euro Spitalului din Cugir după o operație

Georgiana Corpodean, o fostă pacientă a Spitalului Cugir, solicită daune de peste un milion de…

2 ore ago

Alertă alimentară în România: Legume și fructe cu pesticide peste limitele legale

Inspectorii fitosanitari trag un semnal de alarmă privind toxicitatea legumelor și fructelor. Află ce produse…

3 ore ago

Citeste si: