Sari la conținut

Directiva UE care amenință accesul la medicamente esențiale. APMGR cere amânarea pentru a proteja pacienții

Medicamente
Imagine creată cu AI

Asociația Producătorilor de Medicamente Generice din România solicită amânarea Directivei UE privind tratarea apelor urbane reziduale, avertizând că aceasta poate duce la dispariția unor medicamente esențiale.

Asociația Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) avertizează că Directiva UE privind tratarea apelor urbane reziduale ar putea afecta accesul pacienților la medicamente esențiale. APMGR, care reprezintă producătorii de medicamente generice și biosimilare, solicită amânarea și reevaluarea impactului directivei asupra aprovizionării cu medicamente, potrivit unui comunicat de presă.

Concret, companiile APMGR, care asigură peste 70% din medicamentele folosite în România, menținând accesul la tratamente esențiale la prețuri accesibile, spun că directiva UE, în forma actuală, pune în pericol aprovizionarea cu medicamente generice, amenințând disponibilitatea unor medicamente critice pe piața românească și europeană.

„Directiva aceasta, probabil creată din intenții bune, aduce riscuri majore la adresa sănătății publice și a accesului la medicamente. De aceea, APMGR solicită autorităților române, în special Ministrului Mediului (minister de resort care a susținut această directivă, deși încă de anul trecut am avertizat asupra riscurilor) realizarea unei noi evaluări de impact înainte de adoptarea directivei. Această evaluare ar trebui să analizeze în detaliu efectele asupra disponibilității și accesibilității medicamentelor, în special a celor generice, care reprezintă 7 din 10 medicamente utilizate în România și în Europa. Subliniem importanța găsirii unor soluții echilibrate care să protejeze atât mediul, cât și accesul pacienților la tratamente esențiale.” spune Simona Cocoș, Președinte APMGR.

Mai exact, problema ar fi creșterea costului de producție al medicamentelor generice, multe dintre ele „critice pentru sănătate”, iar asta ar face ca acestea să devină neprofitabile pentru companii.

„În România, producătorii de medicamente generice nu vor putea să gestioneze costul taxelor prevăzute de noua directivă prin majorarea prețurilor, deoarece prețurile sunt strict reglementate de Ministerul Sănătății.”, spun cei de la APMGR.

Accesul la tratamente esențiale, în pericol

APMGR identifică trei mari probleme cu Directiva UE privind tratarea apelor urbane reziduale:

1. Tratament inechitabil: Directiva vizează doar sectorul farmaceutic și cosmetic, ignorând alte industrii poluante. Producătorii de medicamente generice controlează deja efluenții și sunt dispuși să colaboreze la soluții sustenabile, cu implicarea tuturor actorilor relevanți.

2. Indisponibilitatea medicamentelor: Directiva ar impune costuri uriașe producătorilor de generice, făcând unele medicamente esențiale neviabile economic și limitând accesul pacienților la tratamente critice.

3. Subminarea autonomiei UE: Directiva ar putea forța producția de medicamente să părăsească Europa, subminând obiectivele de securitate și accesibilitate ale Uniunii în domeniul farmaceutic.

video Simona Cocos

„Medicamentele generice, având prețuri mici, sunt vulnerabile la politici de taxare și preț, aspect care deja impactează disponibilitatea medicamentelor pe piață și ridică bariere atât la intrarea unor noi investitori/producători pe piață, cât și în dezvoltarea investițiilor deja prezente. Dacă Guvernul nu își asumă răspunderea pe anume proiecte legislative locale și europene și tot crește povara pe producătorii de medicamente generice, impactul va fi vizibil în disponibilitatea medicamentelor pe piață, respectiv în accesul pacienților la medicamente.”, a explicat Simona Cocoș.

Președinte APMGR cere ministrului Mediului, „să țină cont de impactul unei măsuri legislative și să se consulte cu miniștrii de resort și industria, iar acum, în ceasul al 12-lea, să solicite Comisiei Europeane amânarea adoptării acestei directive și reevaluarea modului în care directiva afectează aprovizionarea cu medicamente generice”.

„Solicităm autorităților de sănătate să ridice barierele din calea accesului pacienților la medicamentele generice și biosimilare. Noi am comunicat către autorități atât problemele, cât și soluțiile.”, a precizat Simona Cocoș.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel