Orice infectie reprezinta un motiv de alarma, mai ales atunci cand aceasta are loc in cavitatea orala, de unde bacteriile si toxinele se pot raspandi cu usurinta prin vasele de sange in intregul organism. In ultimii ani numeroase studii stiintifice au demonstrat legatura dintre infectiile orale, in special parodontopatia (cunoscuta drept parodontoza) netratate si afectiuni generale importante, astfel ca vizita la medicul stomatolog a devenit un element important in diagnosticarea corecta si tratarea unor afectiuni cum ar fi diabetul zaharat, pneumonia sau bolile de inima.
Cavitatea orala contine unele dintre cele mai bogate si variate flore din intregul corp uman si, la fel ca multe alte zone ale corpului, aceasta este plina cu bacterii – cele mai multe dintre ele inofensive. In mod normal, sistemul natural de aparare al organismului alaturi de o buna ingrijire a sanatatii orale, cum ar fi periajul zilnic si folosirea atei si a apei dentare, pot pastra aceste bacterii sub control, insa fara o igiena orala adecvata ele pot ajunge la niveluri la care ar putea provoca infectii orale.
Unul dintre mecanismele care leaga aceste afectiuni dentare de alte boli este acela ca bacteriile, mai ales cele anaerobe, si toxinele din cavitatea orala, de la nivelul tesuturilor inflamate se raspandesc in intregul organism.
„Intr-un singur mg de placa bacteriana (retea complexa de proteine, bacterii etc. aflata pe dinti, care poate fi indepartata prin periaj corect) se afla 1 miliard de bacterii, iar in parodontitele marginale sau apicale exista intre 200 si 500 de specii de bacterii. Bacteriile si toxinele lor ajunse in sange, impreuna cu substantele inflamatoare produse de organism (proteina C reactiva), mai ales la persoanele cu imunitatea scazuta, sunt factori favorizanti, nu declansatori a numeroase boli: artrita reumatoida, pneumonia bacteriana si bolile cardiovasculare, precum endocardita infectioasa, infarctul, hipertensiunea arteriala, ateroscleroza si accidentul vascular”, spune dr. Mihaela Dan, medic specialist ortodonţie.
In plus, persoanele cu dinti lipsa sau cu proteze mobile tind sa evite anumite alimente pe care nu le pot mesteca si sa prefere in schimb alimentele bogate in grasimi si calorii, care favorizeaza aparitia unora dintre bolile mentionate, dar si a unor tulburari digestive.
Diabetul
Studii emergente sugereaza ca relatia dintre bolile gingivale grave si diabet este cu doua sensuri. Astfel, persoanele cu diabet zaharat sunt mai sensibile la boli grave gingivale, deoarece acestea sunt in general mai susceptibile la infectii bacteriene si au o capacitate scazuta de a lupta impotriva bacteriilor care invadeaza gingiile.
Pe de alta parte, infectia locala parodontala, prin substantele inflamatoare pe care le produce, creste rezistenta la insulina, hormonul care transforma glucoza in energie, aparand astfel hiperglicemia, respectiv diabetul. “Asadar, tratamentul mecanic parodontal, combinat cu administrarea antibioticelor este foarte util pacientului cu diabet, deoarece s-a constatat ca scade nevoia acestuia de insulina”, a adaugat medicul.
Greutatea scazuta la nastere
Greutatea scazuta la nastere a unora dintre copii este provocata de prezenta bacteriilor in lichidul amniotic, care pot proveni din tesuturile gingivale si parodontale inflamate si cariile netratate, in special in trimestrul trei de sarcina, la femeile cu imunitate scazuta. Sarcina (chiar si unele contraceptive orale), modifica nivelul hormonal, favorizand gingivita, in unele cazuri destul de severa, chiar si la persoanele cu igiena dentara buna.
Pneumonia
A fost observata, de asemenea, o legatura intre sanatatea orala deficitara si pneumonie, constatandu-se o incidenta mai mare a bolii la pacientii cu infectii parodontale decat la cei care nu se confrunta cu astfel de probleme. Explicatia porneste de la faptul ca plamanii se afla aproape de gura, astfel ca bacteriile dintr-o cavitate orala cu probleme pot fi cu usurinta aspirate in plamani, favorizand aparitia pneumoniei sau chiar a Bolii pulmonara obstructiva cronica (BPOC).
Bolile de inima
Numeroase studii au explicat si au ajutat sa se inteleaga mecanismele care determina legatura dintre parodontopatie si bolile de inima, incepand cu ajungerea in sange a bacteriilor si toxinelor, pana la substantele inflamatoare, precum proteina C reactiva din sange, care influenteaza vasele de sange, tensiunea arteriala etc.
„Pana la 91% dintre pacientii cu boli de inima au parodontita, comparativ cu 66% dintre persoanele care nu au probleme cu inima. Cele doua afectiuni au numerosi factori de risc in comun, cum ar fi fumatul, dieta nesanatoasa, dar si excesul de greutate. Explicatia ar putea fi ca inflamatia in cavitatea orala cauzeaza inflamatie si in vasele de sange. Aceasta inflamatie face ca mai putin sange sa calatoreasca intre inima si restul corpului, crestand tensiunea arteriala si favorizand riscul de atac de cord”, a explicat dr. Mihaela Dan.
Asadar, ingrijirea dintilor inseamna mai mult decat mentinerea unui zambet cu aspect deosebit, sanatatea dentara fiind vitala pentru starea generala de bine si sanatatea intregului organism.
Prevenirea bolilor este intotdeauna cel mai bun medicament, fiind recomandata respectarea regulilor de baza de igiena dentara si efectuarea unei vizite la dentist in mod regulat, cu scopul de a evita aparitia cariilor, cauza principala a problemelor dentare. In cazul in care totusi acestea isi fac aparitia, exista masuri care pot fi luate de catre pacient pentru a calma durerea, insa pentru a elimina infectia va fi intotdeauna necesara vizita la un profesionist. Cu cat mai mult afectiunea este lasata netratata, cu atat mai dificil, prelungit si dureros va deveni tratamentul, fiind favorizata aparitia sau evolutia altor boli grave.
Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…
Folosiți o sticlă de apă? Dacă da, câte bacterii se ascund în ea? S-ar putea…
Senatul României a aprobat un proiect de lege inițiat de Guvern care prevede reglementarea unor…
Acest ceai, preparat din fructele bogate în vitamine și minerale ale cătinei, este recomandat în…
Autorităţile medicale sunt în alertă, după ce în Italia s-a înregistrat primul caz de gripă…
Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…