Desi smaltul care acopera dintii este cel mai dur si cel mai bine mineralizat tesut din organism, puterea lui are limite. O cazatura, primirea unei lovituri in zona faciala sau pur si simplu mestecarea unui aliment dur – in special in cazul in care un dinte este deja fisurat – poate provoca fracturarea lui.
Doamna doctor Mihaela Dan, specialist ortodont in cadrul Clinicii Orto-Implant Expert, spune ca nici macar aceasta problema nu este un motiv de panica, deoarece domeniul stomatologiei ofera astazi metode diverse de a rezolva rapid o astfel de situatie.
Indiferent cand se intampla (acasa, la serviciu, in timpul unui eveniment important, in concediu etc.), ruperea unui dinte este un eveniment neplacut care ne ia prin suprindere si ne determina sa cerem de urgenta o programare la medicul dentist pentru a rezolva aceasta problema. In functie de gravitatea ei, iata ce metode de tratament pot fi recomandate:
Obturatia (plomba)
Aceasta este o metoda indicata atunci cand se doreste refacerea conturului natural al dintelui in situatia in care fractura nu este foarte mare, nu a ajuns la nerv si a ramas suficient smalt dentar intact. Plombarea unui dinte este o procedura simpla, care de obicei nu necesita anestezie.
Tratamentul de canal
Tratamentul de canal implica scoaterea nervului, daca acesta a fost afectat, realizarea unei obturatii de canal corecte si apoi a obturatiei coronare (plombei) pentru refacerea conturului natural al dintelui.
„Daca deteriorarea unui dinte este suficient de mare pentru a expune pulpa – centrul dintelui care contine nervi si vase de sange – bacteriile din gura pot patrunde acolo producand o infectie. Daca dintele este dureros, isi modifica culoarea sau este sensibil la caldura, pulpa este probabil afectata, iar intarzierea tratamentului de canal va duce la pierderea lui. Tratamentul de canal implica indepartarea pulpei moarte, curatarea radacinii canalului si apoi sigilarea lui. In cele mai multe cazuri, dintele ramas trebuie acoperit cu o coroana”, explica doamna doctor Mihaela Dan.
Fatetele dentare
Fatetele dentare sunt folosite cand lipsa de smalt nu este foarte mare, mai ales pentru refacerea integritatii conturului si formei dintilor din fata.
“Fateta dentara este recomandata in special daca un dinte frontal este rupt sau ciobit, pentru a-i reda aspectul intreg si sanatos. Aceasta este o carcasa subtire care acopera intreaga fata a lui, cu o sectiune mai groasa, care inlocuieste partea rupta sau slabita a dintelui tratat. Aplicarea ei presupune slefuirea usoara a dintelui, pentru ca fateta sa nu para mai voluminoasa decat dintii vecini”, spune specialistul ortodont.
Coroana dentara
Aceasta este necesara atunci cand din dinte ramane prea putin tesut sanatos. „In aceasta situatie se recomanda acoperirea dintelui cu o coroana dentara si, de cele mai multe ori, si realizarea unui pivot metalic sau din fibra de sticla ancorat pe radacina”, explica doamna doctor Mihaela Dan.
Implant dentar
Implantul dentar este necesar in situatii mai putin fericite cand dintele nu mai poate fi salvat, iar solutia cea mai sanatoasa este inlocuirea lui cu un implant dentar (chiar daca procedura necesita mai mult timp). O alta posibilitate o reprezinta realizarea unei lucrari dentare, insa aceasta presupune slefuirea dintilor vecini.
Asadar, indiferent de cauza care a dus la ruperea unui dinte, vestea buna este ca medicul dentist are solutia pentru a reda zambetul si functionalitatea dentara oricarui pacient. In plus, cu exceptia cazurilor in care aceasta problema apare ca urmare a unui accident, exista cateva metode de preventie: evitarea alimentelor extrem de dure (cum ar fi gheata, grauntele de popcorn necoapte etc.), incetarea obiceiurilor care pot deteriora dantura, cum ar fi rosul pixurilor sau scrasnirea dintilor, precum si purtarea unei gutiere de protectie in timpul practicarii sporturilor care pot fi periculoase.
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…