Sari la conținut

Din ce în ce mai mulți oameni refuză contactele intime și aleg abstinența. Susțin că au o sănătate mentală mai bună și mai multă energie

cuplu perfect
Sursă foto: Getty Images
viata de cuplu

Abstinența, un fenom la modă. Există o tendință crescătoare în ceea ce privește scăderea interesului tinerilor pentru activitatea intimă. Conform rezultatelor unui sondaj național privind sănătatea și comportamentul sexual desfășurat în Statele Unite între anii 2009 și 2018, procentul adolescenților care nu au declarat nicio activitate sexuală a crescut de la 28,8% la 44,2%.

Într-un context similar, un recent sondaj referitor la atitudinile și stilurile de viață sexuală în Marea Britanie a evidențiat că 16% dintre bărbați și 22% dintre femei, cu vârste cuprinse între 16 și 74 de ani, au fost inactivi sexuali. Pentru majoritatea dintre aceștia, lipsa de activitate sexuală nu a reprezentat o problemă, conform informațiilor publicate de The Guardian.

„Explorarea sexuală fără implicarea unei alte persoane”

Un număr tot mai mare de oameni optează pentru renunțarea la sexul ocazional sau cu parteneri care nu sunt interesați de o relație pe termen lung. Alegerea de a nu se presa în găsirea unui partener i-a adus multă fericire acestora. Cu trei ani în urmă, Caitlin a ieșit dintr-o relație abuzivă și nu era pregătită să intre într-o altă relație. Apoi, pandemia de COVID a venit și restricțiile de circulație i-au împiedicat să întâlnească oameni noi.

„Am simțit că aveam nevoie de timp și spațiu pentru a mă vindeca și pentru a reflecta asupra experiențelor prin care am trecut”, spune ea. La sfârșitul anului 2020, în vârstă de 23 de ani, artista a început terapia. „Am realizat că, dacă vreau să am o viață sexuală activă, am nevoie de cineva care să înțeleagă trecutul meu și de unde vin. Nu vreau să fiu cu cineva decât dacă sunt sigură că este pregătit pentru o relație serioasă, și nu îmi grăbesc căutarea”.

„Explorarea sexuală fără implicarea unei alte persoane mi-a permis să mă bucur cu adevărat de experiență”, mărturisește ea. În trecut, obișnuia să folosească aplicații de întâlniri, dar îi era greu să găsească bărbați interesați de o relație serioasă; mai degrabă întâlnea bărbați care căutau doar aventuri sexuale.

„Am realizat că, odată ce le spuneam că nu vreau să întrețin relații sexuale cu ei, încetau să mai comunice cu mine. Am întâlnit mulți bărbați care pretindeau că își doresc o relație serioasă, dar dispăreau imediat după ce aveam relații sexuale. Este dificil, deoarece astfel de întâlniri fac parte dintr-o cultură în care relațiile se bazează doar pe sex”, explică ea.

Abstinenții susțin că au o sănătate mentală mai bună

Caitlin a fost singură timp de trei ani și afirmă că este fericită cu alegerea sa. Ea nu simte dorința de a avea relații sexuale și nici nu ia în considerare sexul ocazional. Totuși, uneori, când vede cupluri fericite și compatibile sexual, se întreabă de ce nu poate avea și ea același lucru. Cu toate acestea, Caitlin consideră că abținerea de la sex cu alte persoane aduce beneficii.

„Am descoperit lucruri despre mine în ceea ce privește actul sexual, și acest lucru m-a surprins. Credeam că această decizie mă va dezavantaja, dar acum simt o încredere mai mare în sexualitatea mea”, a declarat Caitlin. „Cred că prin experimentarea diferitelor aspecte ale sexualității fără implicarea unei alte persoane, am reușit să mă bucur cu adevărat de această experiență”, adaugă ea.

În același timp, Caitlin a renunțat să se mai presioneze în ceea ce privește găsirea unui partener. „Există alte aspecte asupra cărora doresc să mă concentrez. Acum privesc lucrurile în felul următor: este vorba despre cine se potrivește în viața mea, mai mult decât despre nevoia mea de a avea pe cineva alături.” Acest stil de viață a devenit foarte popular în mediul online.

Cei care nu sunt interesați de o viață sexuală activă susțin că se pot concentra mai bine asupra altor aspecte, au o sănătate mintală mai bună și mai multă energie.

Dr. Justin Lehmiller de la Institutul Kinsey pentru Cercetare în Sex, Gen și Reproducere de la Universitatea Indiana observă că fenomenul se aliniază cu un trend actual de a avea mai puțin sex și cu mai puțini parteneri.

„Oamenii devin din ce în ce mai puțin activi sexual și mulți chiar renunță complet la sex”, explică el. Diferite studii despre comportamentul sexual în diferite țări au evidențiat această tendință. Un recent sondaj național privind atitudinile și stilurile de viață sexuale în Marea Britanie a constatat că 16% dintre bărbați și 22% dintre femei, cu vârste cuprinse între 16 și 74 de ani, au fost inactivi sexual.

Între cei care avuseseră experiențe sexuale în trecut, majoritatea nu erau nemulțumiți de situația lor, în timp ce aproximativ o treime dintre bărbați și un sfert dintre femei au raportat nemulțumiri, tinerii manifestând chiar mai multă nemulțumire decât persoanele mai în vârstă. Datele Natsal sunt mai vechi de 10 ani, iar cercetătorii au observat într-un studiu din 2019 cât de puține cunoștințe există despre acest fenomen.

Contactul intim poate fi mai puțin satisfăcător pentru femei

Potrivit rezultatelor unui sondaj național privind sănătatea și comportamentul sexual desfășurat în Statele Unite între anii 2009 și 2018, a fost observată o creștere în rândul adolescenților care nu au raportat nicio activitate sexuală (fie în parteneriat, fie singuri). Procentul a crescut de la 28,8% la 44,2% în cazul bărbaților tineri și de la 49,5% la 74% în cazul femeilor tinere. Autorii studiului au evidențiat mai mulți factori care contribuie la acest fenomen, inclusiv jocurile și rețelele sociale. De asemenea, o altă cauză ar fi o mai mare conștientizare a asexualității ca identitate.

Experții menționează și o scădere a consumului de alcool sau o creștere a practicilor sexului mai dur, care pot fi înfricoșătoare sau dezamăgitoare pentru mulți oameni. Dr. Lehmiller discută despre riscurile asociate sexului, în special pentru femei. Totodată, el face referire la diferențele în calitatea orgasmului între femei și bărbați, sugerând că sexul poate fi mai puțin satisfăcător pentru femei și, ca urmare, interesul lor poate scădea.

„Dacă percep sexul ca pe un activitate cu risc ridicat și cu recompensă scăzută, ar putea decide că sunt mai bine fără el”, afirmă el. „Indivizii pot considera sexul și relațiile ca fiind o distracție sau lucruri lipsite de sens până când găsesc stabilitate în alte aspecte ale vieții”, explică el, menționând că studiile, cariera și eforturile de economisire pentru o locuință sau alte lucruri devin astfel priorități. Aplicațiile de dating au schimbat modul în care mulți oameni își găsesc parteneri, dar, așa cum subliniază

Dr. Lehmiller, întâlnirile online pot fi o sferă „în care există comportamente toxice și respingere brutală”, ceea ce poate face ca sexul și relațiile să devină stresante și cu mize ridicate. „Unii oameni pot concluziona că o pauză de la acest mediu este benefică pentru sănătatea lor mentală”, adaugă el.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel