Categories: Ştiri sănătate

Din ce cauză apar varicele? Află dacă ești printre persoanele predispuse afecțiunii

Din cuprinsul articolului

Varicele se dezvoltă ca urmare a procesului degenerativ al peretelui venos. Aceasta este caracterizată prin dilatația venelor de la nivelul membrelor inferioare. Pe lângă impactul estetic, varicele pot afecta și capacitatea de muncă a persoanelor.

Varicele sunt vene largi, proeminente, palpabile și vizibile la suprafața pielii, localizate la nivelul coapsei și al gambei. Deși pot avea multiple cauze, principalele sunt cele de ordin genetic și, de asemenea, cele caracterizate de stilul de viață și poziția predominantă a corpului.

De ce apar varicele?

Dr Sorin Băilă, medic primar chirurg în Institutul de Chirurgie Cardiovasculară „CC Iliescu” din București, șeful secției de Chirurgie Vasculară și doctor în științe medicale, dezvăluie pentru DC Medical care sunt principalele cauze ale apariției varicelor și, de asemenea, ce persoane sunt predispuse.

 

Statura bipedă, un factor important

„Este nevoie de de doi factori. Este nevoie de o creștere a presiunii venoase la nivelul acestor vene, o hipertensiune venoasă, care poate apărea, și fac o paranteză, este o boală pe care noi, oamenii, o avem ca un tribut al poziției bipede.

Este interesant de știut că animalele care nu au statură bipedă nu fac boală varicoasă.

Deci în momentul în care stăm foarte mult în picioare, în care muncim foarte mult în picioare, în momentul în care la acest efort de adaptare a circulației de întoarcere într-o stațiune bipedă se adaugă și un perete venos mai slab, sau un aparat valvular deficitar, ca și structură și și funcționalitate, atunci apare hipertensiunea venoasă, împreună cu un proces inflamator. Și împreună duc la degradarea peretelui venos, a aparatului valvular, și apariția acestor varice”, a spus cunoscutul chirurg cardiovascular Sorin Băilă.

Ce persoane sunt predispuse afecțiunii?

„Este demonstrat că un descendent din doi părinți cu boală varicoasă are o probabilitate până la 80-85% să facă varice. Aceasta scade până la 25% dacă doar unul dintre părinți este varicos (dacă vorbim de bărbați).

Dacă este de sex feminin, procentul poate să ajungă până la 62%. Femeile sunt mult mai expuse bolii decât bărbații. Progesteronul, hormon specific femeilor, determină o subțiere a peretelui venos.

De asemenea, perioada de sarcină, când alături de acest exces de hormoni, în special progesteron, este și un volum circulant mai mare, cât și volumul mărit al uterului care poate să producă o compresie pe venele abdominale și să îngreuneze întoarcerea venoasă de la nivelul membrelor inferioare”, a adăugat Dr. Sorin Băilă.

Recent Posts

Faza lunii pe 5 noiembrie 2024: sfaturi importante

Faza lunii pe 5 noiembrie 2024. Sfaturi importante:  Pe 5 noiembrie 2024, Luna crește, a…

5 minute ago

Regula de aur a dietelor de slăbit. Un medic endocrinolog ne spune cât de mult este indicat să slăbești într-o săptămână

Regula de aur a dietelor de slăbit. Un medic endocrinolog ne spune cât de mult…

25 de minute ago

HOROSCOP 5 noiembrie 2024. Momente dificile pentru unele zodii

Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…

10 ore ago

Senatul a adoptat un proiect de lege privind controlul medicamentelor care conțin substanțe stupefiante și psihotrope

Senatul României a aprobat un proiect de lege inițiat de Guvern care prevede reglementarea unor…

10 ore ago

TOP 5 beneficii pentru sănătate ale ceaiului de cătină

Acest ceai, preparat din fructele bogate în vitamine și minerale ale cătinei, este recomandat în…

11 ore ago

Citeste si: