Categories: Ştiri sănătate

Din cauza lipsei acestei vitamine ne scade imunitatea și ne îmbolnăvim mai ușor

În fi ecare sezon, infecțille îi pândesc, în special, pe cei mici, fi ind cea mai vulnerabilă categorie, alături de bătrâni. Soluțiile, dar și prevenția sunt necesare pentru a trece cu bine de această perioadă, spune prof.dr. Mihaela Bălgrădean

Gabriel Fereșteanu

Primăvara este anotimpul în care ne bucurăm din plin de lumină, culoare și armonie, însă acest anotimp deschide și sezonul în care apar multe și diferite îmbolnăviri respiratorii și digestive la copilul de diferite vârste, începând cu cei mai mici, care nu au împlinit încă vârsta de un an, și continuând cu copiii din perioada de vârstă 1-3 ani, preșcolarii, copii de vârsta școlară și adolescenții.

Vitamina D3, un miracol

După perioada destul de dificilă din iarnă, imunitatea este cea care suferă cel mai tare. „La scăderea imunității contribuie și carențele de vitamina D3, care potentează și susceptibilitatea la diferite tipuri de infecții. Mulți copii, dar și adulți au un nivel scăzut de vitamina D în sânge; în cazul copiilor, alimentele care conțin această vitamină în cantitate mare nefiind utilizate, din cauza restricțiilor, particularităților (legate de vârstă), și specificului cultural, în cantități suficiente (pește, crustacee, lapte integral, produse lactate, ciuperci proaspete, diferite cereale, etc). Nici profilaxia zilnică cu vitamina D3, în perioadele reci și umbrite ale anului, nu se face întotdeauna corect și cu doze adecvate vârstei”, spune prof. dr. Mihaela Bălgrădean.

Reducerea factorilor de risc prin igienă corectă și vaccinare

n continuare, medicul primar pediatru Mihaela Bălgrădean recomandă atenție sporită la igienă. „Pentru a preveni aceste îmbolnăviri se recomandă spălarea corectă și repetată a mâinilor copiilor și ale celor ce le poartă de grijă, a veselei, a ustensilelor de bucătărie, a caserolelor, a jucăriilor, a fructelor și legumelor verzi, pregătirea și gătirea corespunzatoare a cărnii crude, cu informare atentă asupra provenienței acesteia, corect prelucrată din punct de vedere termic, separarea atentă în frigidere a alimentelor crude de cele prelucrate termic (inclusiv carnea) utilizarea exclusivă la copil a laptelui pasteurizat și a produselor lactate verificate și corect ambalate. De evitat jocul cu telefonul mobil (plin de microbi!), reintroducerea în gură a suzetelor și a diverselor alimente căzute pe sol, precum și a altor obiecte, de obicei utilizate de adulți, necurățate și nedezinfectate.

Recent Posts

Câți bani primești în plus la pensie de la 1 ianuarie 2025

Ce bani primești în plus la pensie de la 1 ianuarie dacă ai între 1.281…

3 minute ago

O pacientă cere despăgubiri de peste un milion de euro Spitalului din Cugir după o operație

Georgiana Corpodean, o fostă pacientă a Spitalului Cugir, solicită daune de peste un milion de…

33 de minute ago

Alertă alimentară în România: Legume și fructe cu pesticide peste limitele legale

Inspectorii fitosanitari trag un semnal de alarmă privind toxicitatea legumelor și fructelor. Află ce produse…

o oră ago

Ce pensie primești dacă nu ai muncit o zi în viața ta: Indemnizația socială minimă crește din 2025

Ce pensie primești dacă nu ai muncit o zi în viața ta. Indemnizația socială minimă…

2 ore ago

Motivul pentru care cetățenii din Norvegia și Suedia sunt îndemnați să-și scoată banii de pe card și să aibă mereu în numerar

Suedia și Norvegia, două dintre cele mai avansate țări digital, au surprins recent anunțând că…

3 ore ago

Boala virală care amenință să declanșeze o pandemie mai gravă decât COVID-19. A ucis deja peste 1000 de oameni

Agențiile de sănătate avertizează, în legătură cu o posibilă pandemie: peste 1.000 de morți și…

3 ore ago

Citeste si: