Din cuprinsul articolului
În fi ecare sezon, infecțille îi pândesc, în special, pe cei mici, fi ind cea mai vulnerabilă categorie, alături de bătrâni. Soluțiile, dar și prevenția sunt necesare pentru a trece cu bine de această perioadă, spune prof.dr. Mihaela Bălgrădean
Gabriel Fereșteanu
Primăvara este anotimpul în care ne bucurăm din plin de lumină, culoare și armonie, însă acest anotimp deschide și sezonul în care apar multe și diferite îmbolnăviri respiratorii și digestive la copilul de diferite vârste, începând cu cei mai mici, care nu au împlinit încă vârsta de un an, și continuând cu copiii din perioada de vârstă 1-3 ani, preșcolarii, copii de vârsta școlară și adolescenții.
Vitamina D3, un miracol
După perioada destul de dificilă din iarnă, imunitatea este cea care suferă cel mai tare. „La scăderea imunității contribuie și carențele de vitamina D3, care potentează și susceptibilitatea la diferite tipuri de infecții. Mulți copii, dar și adulți au un nivel scăzut de vitamina D în sânge; în cazul copiilor, alimentele care conțin această vitamină în cantitate mare nefiind utilizate, din cauza restricțiilor, particularităților (legate de vârstă), și specificului cultural, în cantități suficiente (pește, crustacee, lapte integral, produse lactate, ciuperci proaspete, diferite cereale, etc). Nici profilaxia zilnică cu vitamina D3, în perioadele reci și umbrite ale anului, nu se face întotdeauna corect și cu doze adecvate vârstei”, spune prof. dr. Mihaela Bălgrădean.
Reducerea factorilor de risc prin igienă corectă și vaccinare
n continuare, medicul primar pediatru Mihaela Bălgrădean recomandă atenție sporită la igienă. „Pentru a preveni aceste îmbolnăviri se recomandă spălarea corectă și repetată a mâinilor copiilor și ale celor ce le poartă de grijă, a veselei, a ustensilelor de bucătărie, a caserolelor, a jucăriilor, a fructelor și legumelor verzi, pregătirea și gătirea corespunzatoare a cărnii crude, cu informare atentă asupra provenienței acesteia, corect prelucrată din punct de vedere termic, separarea atentă în frigidere a alimentelor crude de cele prelucrate termic (inclusiv carnea) utilizarea exclusivă la copil a laptelui pasteurizat și a produselor lactate verificate și corect ambalate. De evitat jocul cu telefonul mobil (plin de microbi!), reintroducerea în gură a suzetelor și a diverselor alimente căzute pe sol, precum și a altor obiecte, de obicei utilizate de adulți, necurățate și nedezinfectate.