Din cuprinsul articolului
Ministrul Mediului, Mircea Fechet, afirmă că România este afectată anual de inundații și secetă sau de o combinație a acestor fenomene extreme. Potrivit oficialului, toate prognozele pe termen lung indică faptul că zonele de est și sud ale țării se vor confrunta cu o scădere cu 20% a resurselor de apă disponibile.
Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet, a condus delegația României la Consiliul Informal de Mediu de la Budapesta, care a avut loc în perioada 11-12 iulie 2024. Reuniunea a fost găzduită de Președinția ungară a Consiliului UE.
Pe ordinea de zi a Consiliului s-au aflat teme importante de discuţie:
- pregătirile pentru COP29,
- competitivitatea economiei circulare,
- gestionarea rezilientă a apei,
- poluarea transfrontalieră a apei şi a aerului,
- finanţarea tranziţiei verzi.
În intervenţia privind pregătirile pentru a 29-a Conferinţă a părţilor la Convenţia-cadru a Naţiunilor Unite referitoare la schimbările climatice (COP29), ministrul român a arătat că UE îşi poate consolida poziţia de lider mondial în domeniul combaterii schimbărilor climatice, sporindu-şi influenţa în cadrul negocierilor şi formând agenda globală privind schimbările climatice:
„Ar trebui să evidenţiem capacitatea UE de a adapta politicile ca răspuns la provocările economice pentru a ne asigura că obiectivele climatice sunt îndeplinite fără a compromite competitivitatea economică, cum ar fi mecanismele de ajustare a frontierelor în materie de carbon şi stimulentele pentru practici de afaceri durabile.
Totodată, ar trebui să subliniem angajamentul UE privind echitatea în acţiunile în domeniul climei, asigurându-ne că ţările dezvoltate şi cele în curs de dezvoltare împărtăşesc aceleaşi responsabilităţi şi beneficii”, a spus Mircea Fechet, într-un comunicat.
Ministrul Mediului:Promovarea rezilienţei la apă este vitală
Dezbaterea ministerială din a doua parte a zilei s-a concentrat asupra rezilienţei apei, pentru crearea condiţiilor trans-sectoriale pentru gestionarea flexibilă şi rezilientă a apei. Mircea Fechet a accentuat că România este afectată în fiecare an de inundaţii şi secetă sau de o combinaţie a acestor fenomene extreme. Toate prognozele pe termen lung arată că partea estică şi cea sudică a ţării se vor confrunta cu o scădere cu 20% a resurselor de apă disponibile, arată ministerul, în comunicat.
„Promovarea rezilienţei la apă este vitală şi, prin urmare, sprijinim orice iniţiativă de a dezvolta o politică europeană specifică în acest sens. Considerăm că această politică ar trebui să fie dezvoltată în jurul cadrului existent, şi anume, Directiva Cadru privind Apa şi Directiva privind Inundaţiile şi să includă elementele specifice din Green Deal.
Această politică ar trebui să continue să fie dezvoltată la nivelul bazinului fluvial, inclusiv al bazinelelor transfrontaliere.
Pe de altă parte, aspectele privind seceta şi deficitul de apă trebuie mai mult abordate de politicile viitoare şi corelate cu gestionarea mai înţeleaptă şi mai atentă a apei.
În plus, politica de rezilienţă a apei trebuie să fie conectată cu politica de poluare zero a apei”, a subliniat demnitarul român potrivit InfoFinanciarul.
Localități care au rămas fără apă
În mai multe localități din țară, operatorii regionali au anunțat locuitorii că opresc apa din cauza unei scăderi foarte mari a apei din bazinele locale.
În județul Prahova, vineri și sâmbătă, locuitorii din comuna Fulga și comuna Mănești nu vor avea apă în intervalul 10:00-14:00 și 23:00-04:00, cu posibilitatea de prelungire, conform unui anunț făcut de HIDRO Prahova.
În comuna Alma, județul Sibiu, apa este oprită începând de joi, între orele 22:00-06:00 și 08:00-16:00. Restricțiile sunt instituite până în momentul în care nivelul apei din rezervorul de înmagazinare revine la un nivel optim pentru asigurarea distribuției, transmite Apa Tavernei Mari.
Seceta afectează și rezervele de apă din Vâlcea. Într-un comunicat al APAVILA, operatorul a anunțat joi că va lua măsura întreruperii furnizării apei potabile în zonele afectate, până la refacerea rezervelor, fără a menționa însă localitățile vizate.
ANM: este o situație fără precedent
Temperaturile foarte ridicate vor continua, iar începutul săptămânii viitoare ar putea reprezenta vârful actualului episod de caniculă, a declarat directorul executiv al ANM, Elena Mateescu.
„Este o situaţie fără precedent, niciodată nu am avut un cod roşu la nivelul ariei de extindere, aşa cum este acum, cum arată harta pentru zilele de sâmbătă şi duminică. Luni, marţi şi miercuri, din nou atenţie, pentru că, cu siguranţă, vom prelungi acest cod”, a spus Mateescu.