AmCham Romania a adus în atenția principalilor decidenți din domeniul sănătății nevoia de accelerare a procesului de digitalizare a sistemului de sănătate, acesta fiind un pilon estențial pentru creșterea eficienței, performanței și transparenței asistenței medicale.
Conferința “Sănătatea în societatea digitală” organizată de AmCham Romania cu sprijinul Ambasadei SUA la București a reunit în data de 23 septembrie 2019 reprezentați ai autorităților centrale, precum comisiile de sănătate din Parlamentul României, Ministerul Sănătății, Ministerul Finanțelor Publice, Casa Națională de Asigurări de Sănătate, Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România, Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate, experți din partea Digital Europe și European Connected Health Alliance, alături de membri AmCham Romania ce activează în domeniul sănătății.
“Societatea digitală și informatizarea sistemelor publice fac parte din obiectivele centrale ale AmCham, și cu ocazia acestui eveniment am vrut să aducem din nou în atenția decidenților avantajele digitalizării în domeniul sănătății și recomandările sectorului privat în sprijinul acestui obiectiv comun. Experiența statelor avansate în acest domeniu confirmă beneficiile informatizării în sănătate, între care aș aminti creșterea gradului de acces la servicii medicale și tratamente de calitate, evitarea cheltuielilor publice inutile sau sprijinirea cercetării clinice” a declarat Mirela Iordan, Membru în Consiliul Director al AmCham Romania și lider al grupului de lucru AmCham dedicat domeniului sănătății.
Recunoscând progresele înregistrate la nivel național în implementarea instrumentelor de e-sănătate, au fost semnalate bariere la nivel de funcționalitate și transparență a datelor colectate pentru analiza publică. Membrii AmCham au salutat proiectul Ministerului Sănătății de dezvoltare a Agenției Naționale pentru Informatizarea Sănătății și este de dorit ca aceasta să fie implementată fără întârziere.
Recomandările formulate de AmCham Romania în contextul acestui eveniment sunt fundamentate pe o evaluare a stadiului actual de digitalizare în sănătate precum și pe direcțiile strategice stabilite la nivelul Comisiei Europene pentru statele membre, care trebuie să ghideze procesul de informatizare a asistenței medicale și în Romania.
Astfel, în viziunea AmCham Romania, în perioada următoare, priortățile agendei de informatizare trebuie să includă (fără a se limita la):
Capital Top 100 Performeri din Sănătate. Psihologul Sînziana Burcea, despre metoda MIFNE: Este o noutate…
Ar fi frumos dacă viața ar curge mereu ca laptele și mierea, dar din păcate…
La cea de-a doua ediție, gala Capital Performers în Sănătate a acordat aseară un premiu…
Deși pierderea memoriei reprezintă deseori un prim semn al maladiei, demența se mai poate manifesta…
În 1995, când Microsoft era încă o companie emergentă, co-fondatorul acesteia, Bill Gates, a participat…
Când a fost diagnosticat, Joshua Sanchez suferea de cancer intestinal în stadiul patru. "La început,…