’’European Academy of Chain Pharmacists’’. Evenimentul a fost organizat în premieră în România de Federația Europeană a Lanțurilor de Farmacii (EFPC), cu sprijinul local al Asociației Distribuitorilor și Retailerilor Farmaceutici din România (ADRFR).
În această ediție, peste 60 de farmaciști care își desfășoară activitatea în farmacii din 6 state europene – Ungaria, Republica Cehă, Polonia, România, Serbia, Slovacia – au dezbătut modul în care inovația și digitalizarea au un impact benefic asupra pacienților, prin susținerea introducerii de noi servicii farmaceutice.
”Dincolo de orice altceva, perioada de pandemie a dovedit în proporție de 100% importanța farmaciștilor în prima linie a asistenței medicale. Într-un număr de state, rolul lor a fost întărit în mod firesc. Din perspectiva EFPC, vedem acest lucru în special în state membre precum Polonia și România” a subliniat Daniel Horak, Președinte al Board-ului EFPC.
În ultimii ani, dezvoltarea de noi servicii farmaceutice s-a făcut într-adevăr simțită în România.
”Pacienții români au beneficiat în premieră în ultimul sezon gripal de programul pilot de vaccinare anti-gripal derulat în farmacii. Peste 1.000 de farmaciști și peste 100 de farmacii la nivel național s-au înregistrat în acest program. În prezent, în farmaciile din România se derulează un proiect pilot de evaluare a riscului de diabet zaharat.
Este un trend îmbucurător, care răspunde așteptărilor pacienților români de a avea acces la noi servicii farmaceutice. Ne bucurăm să fim gazda acestui eveniment la București” a declarat Nikolay Kolev, membru al Board-ului EFPC și reprezentant al României în această organizație.
Asigurarea de noi servicii farmaceutice are loc însă într-un context în care piața europeană, și România în particular, se confruntă cu o lipsă acută de farmaciști. ”Prin dezvoltarea de noi competențe care vin odată cu implementarea de servicii farmaceutice avansate, rolul și prestigiul profesiei de farmacist se vor consolida și în mod cert interesul tinerilor de a urma o carieră în domeniu va crește și el”, a menționat Doina Drăgănescu, Decan al Facultății de Farmacie din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București.
Participanții au concluzionat că, la nivel european, digitalizarea sectorului farmaceutic susține asigurarea de noi servicii farmaceutice. Avansul tehnologic la nivelul farmaciilor contribuie la creșterea nivelului de acordare a asistenței farmaceutice și îmbunătățirea calității vietii și îngrijirii sănătății în general.
Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…
Folosiți o sticlă de apă? Dacă da, câte bacterii se ascund în ea? S-ar putea…
Senatul României a aprobat un proiect de lege inițiat de Guvern care prevede reglementarea unor…
Acest ceai, preparat din fructele bogate în vitamine și minerale ale cătinei, este recomandat în…
Autorităţile medicale sunt în alertă, după ce în Italia s-a înregistrat primul caz de gripă…
Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…