Din cuprinsul articolului
Pentru a scădea nivelul zahărului din sânge, este important să acordați atenție dietei în timp ce practicați în mod regulat activitatea fizică. Acest lucru permite evitarea vârfurilor și acumulărilor de zahăr în sânge.
Pentru persoanel diabetice şi nu numai, este important să evite produsele alimentare care conţin multe zaharuri. Dar experţii atrag atenţia că zahărul din fructe este complet diferit de zahărul din alimentele procesate. De exemplu, fructele conțin zaharuri cunoscute sub numele de fructoză și glucoză.
Când aceste zaharuri sunt combinate, rezultatul este sucroza, cunoscută în mod obișnuit ca zahăr de masă sau zahăr alb, scrie britannica.com. Sucroza apare în mod natural în aproape toate plantele, dar este deosebit de abundentă în trestia de zahăr, sfecla de zahăr, seva de arțar, curmale și miere.
Sucroza este produsă comercial, în mare parte din trestie de zahăr și sfeclă de zahăr, pentru a fi folosită ca îndulcitor industrial adăugat în alimente și băuturi. Zahărul procesat este concentrat și rafinat, fiind astfel expus la diverși factori, inclusiv reactivi și reacții chimice care îndepărtează coloranții și facilitează cristalizarea.
Deși sucroza se găsește în majoritatea plantelor, aceasta nu apare în concentrații foarte mari, trestia de zahăr și sfecla fiind excepții. Prin urmare, zaharurile precum fructoza, glucoza și sucroza, nu sunt, în general, foarte concentrate în fructele proaspete. De exemplu, un măr de dimensiuni medii conține aproximativ 19 grame de zahăr.
În schimb, băuturile răcoritoare și dulciurile au un conținut ridicat de zahăr procesat. O tabletă de ciocolată conține, în medie, aproximativ 35 de grame de zahăr, în timp ce o băutură răcoritoare poate avea până la 39 de grame de zahăr, potrivit sursei citate de antena3.ro.
În plus, în timp ce fructele conțin mulți alți nutrienți, cum ar fi vitamina C și fibre, dulciurile nu au aceste componente sănătoase. Nivelurile relativ scăzute de zahăr, în combinație cu fibrele și ceilalți nutrienți din fructe, ajută la prevenirea creșterilor bruște ale zahărului din sânge, ceea ce este important de știut pentru persoanele cu diabet.
Pentru a afla dacă nivelul zahărului din sânge este ridicat, este important să măsuraţi nivelul de zahăr din sânge – în acest sens, nivelul de glucoză este considerat ridicat atunci când este detectată o concentrație mai mare de 100 mg/dL.
Diabetul este de obicei considerat instalat atunci când concentrația de glucoză este peste 126 mg/dL în cel puțin două doze diferite sau peste 200 mg/dL într-o singură doză.
Pentru a confirma o posibilă creștere a zahărului din sânge, medicul evaluează, de asemenea, semnele și simptomele pe care persoana le poate prezenta și care indică o posibilă hiperglicemie: sete excesivă, nevoia crescută de a urina, dureri de cap, amorțeală la mâini sau picioare și stare de somnolență.
Horoscop Alina Bădic 24 – 30 noiembrie. Săptămâna 24 – 30 noiembrie 2024 vine cu…
Mâncăruri și băuturi care macină oasele. Sănătatea oaselor este esențială pentru o viață activă și…
Acidul uric crescut, responsabil pentru afecțiuni precum guta, este o problemă frecventă care poate fi…
Ceaiul cu efect puternic de somnifer natural. Când nopțile albe și gândurile persistente îți perturbă…
Spitalul Clinic de Urgență Floreasca, un pilon al sistemului medical românesc, a fost premiat în…
Pensie minimă garantată mai mare. Pensionarii din România care beneficiază de indemnizația socială minimă garantată…