Sari la conținut

Diferența între zahărul din dulciuri și zahărul din fructe. Care este mai periculos?

Imagine creată cu AI

Pentru a scădea nivelul zahărului din sânge, este important să acordați atenție dietei în timp ce practicați în mod regulat activitatea fizică. Acest lucru permite evitarea vârfurilor și acumulărilor de zahăr în sânge.

Pentru persoanel diabetice şi nu numai, este important să evite produsele alimentare care conţin multe zaharuri. Dar experţii atrag atenţia că zahărul din fructe este complet diferit de zahărul din alimentele procesate. De exemplu, fructele conțin zaharuri cunoscute sub numele de fructoză și glucoză.

Ce este sucroza?

Când aceste zaharuri sunt combinate, rezultatul este sucroza, cunoscută în mod obișnuit ca zahăr de masă sau zahăr alb, scrie britannica.com. Sucroza apare în mod natural în aproape toate plantele, dar este deosebit de abundentă în trestia de zahăr, sfecla de zahăr, seva de arțar, curmale și miere.

Sucroza este produsă comercial, în mare parte din trestie de zahăr și sfeclă de zahăr, pentru a fi folosită ca îndulcitor industrial adăugat în alimente și băuturi. Zahărul procesat este concentrat și rafinat, fiind astfel expus la diverși factori, inclusiv reactivi și reacții chimice care îndepărtează coloranții și facilitează cristalizarea.

Deși sucroza se găsește în majoritatea plantelor, aceasta nu apare în concentrații foarte mari, trestia de zahăr și sfecla fiind excepții. Prin urmare, zaharurile precum fructoza, glucoza și sucroza, nu sunt, în general, foarte concentrate în fructele proaspete. De exemplu, un măr de dimensiuni medii conține aproximativ 19 grame de zahăr.

Băuturile răcoritoare și dulciurile, cele mai periculoase

În schimb, băuturile răcoritoare și dulciurile au un conținut ridicat de zahăr procesat. O tabletă de ciocolată conține, în medie, aproximativ 35 de grame de zahăr, în timp ce o băutură răcoritoare poate avea până la 39 de grame de zahăr, potrivit sursei citate de antena3.ro.

În plus, în timp ce fructele conțin mulți alți nutrienți, cum ar fi vitamina C și fibre, dulciurile nu au aceste componente sănătoase. Nivelurile relativ scăzute de zahăr, în combinație cu fibrele și ceilalți nutrienți din fructe, ajută la prevenirea creșterilor bruște ale zahărului din sânge, ceea ce este important de știut pentru persoanele cu diabet.

Desigur, consumul excesiv de fructe nu este neapărat sănătos. De asemenea, trebuie să fim atenți la fructele uscate și la sucurile de fructe, deoarece concentrațiile de zahăr sunt mai ridicate în fructele acestea comparativ cu fructele proaspete și, de asemenea, în sucurile de fructe cu zaharuri adăugate.

De unde știi dacă nivelul zahărului este ridicat?

Pentru a afla dacă nivelul zahărului din sânge este ridicat, este important să măsuraţi nivelul de zahăr din sânge – în acest sens, nivelul de glucoză este considerat ridicat atunci când este detectată o concentrație mai mare de 100 mg/dL.

Glicemie
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro

Diabetul este de obicei considerat instalat atunci când concentrația de glucoză este peste 126 mg/dL în cel puțin două doze diferite sau peste 200 mg/dL într-o singură doză.

Pe lângă testul de glucoză a jeun, medicul poate solicita și alte teste precum un test oral de toleranță la glucoză (OGTT), glicemia postprandială sau hemoglobina glicată, care oferă informații despre nivelurile de glucoză din ultimele trei luni.

Pentru a confirma o posibilă creștere a zahărului din sânge, medicul evaluează, de asemenea, semnele și simptomele pe care persoana le poate prezenta și care indică o posibilă hiperglicemie: sete excesivă, nevoia crescută de a urina, dureri de cap, amorțeală la mâini sau picioare și stare de somnolență.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel