Din cuprinsul articolului
Expunerea excesivă la soare poate avea efecte negative asupra pielii. Unii oameni sunt predispuși la arsuri solare, ce apar ca urmare a unei reacții inflamatorii a stratului exterior al pielii, din cauza radiațiilor ultraviolete (UV). Arsurile pot fi ușoare sau moderate, însă uneori pot fi și severe (caz în care este necesar un tratament medical). Asta este în funcție de durata și intensitatea expunerii la radiațiile ultraviolete (UV).
Riscul de arsuri solare depinde de anumiți factori:
- Tipul de piele
- Alergii la soare, infecții
- Boli autoimune, boli de piele
- Folosirea unor medicamente – antiinflamatoare nesteroidiene, retinoizi.
SPF-ul indică gradul de protecție împotriva arsurilor pe care îl va oferi crema de protecție solară. El este cel care va determina eficacitatea protecției solare. Cu cât este mai mic, cu atât timpul de protecție pe care îl oferă pielii este mai scurt.
Ce recomandă medicii dermatologii pentru a vă proteja pielea de soare?
Ei spun că vara, o cremă de protecție solară cu SPF cel puțin 30 este doar o parte a unei strategii. În plus ei recomandă și alte sfaturi:
- În aer liber, oamenii ar trebui să caute umbra
- Pe plajă oamenii ar trebui să stea sub o umbrelă deschisă la culoare, care reflectă razele soarelui
- În sezonul de vară, oamenii ar trebui să evite expunerea la soare între orele 10:00 și 16:00
- Este bine să aibă îmbrăcăminte adecvată, care să le protejeze pielea de arsurile solare
- Pe cap să poarte o pălărie cu boruri largi care va proteja capul, fața și gâtul de soare
- Nu trebuie să uite de ochelarii de soare care să fie de înaltă calitate, să blocheze până la 99% din radiațiile ultraviolete (UV).
În opinia lor: „produsele de protecție solară cu un SPF 30 blochează aproximativ 96,7% din razele UV, iar acelea cu SPF 50 blochează aproximativ 98%„.
Potrivit experților, este important de aplicat o cremă cu protecție solară rezistentă la apă, cu spectru larg, cu SPF 30 sau mai mare, pentru activitățile în aer liber. Crema se aplică pe piele cu 30 de minute înainte de a ieși afară, iar apoi se reaplică la fiecare două ore, ori de câte ori se face baie în piscină sau în mare, sau când se transpiră excesiv. Crema se aplică pe față, gât, corp, brațe, picioare.
Deși îngrijorarea este mai mare vara în lunile caniculare, totuși oamenii ar trebui să folosească o cremă cu protecție SPF 30 și atunci când vremea este înnourată. Cei care își protejează zilnic pielea de soare, o vor menține sănătoasă și astfel previn și apariția tumorilor de piele.
Pentru pielea foarte deschisă, se folosește o cremă cu SPF 50+.
Cele mai bune creme de protecție solară sunt acelea de brand, care se simt bine pe piele, se absorb perfect fără a se lipi și au un efect protector garantat. Ele se aleg în funcție de tipul de piele, textura lor, preferințele personale.
Unele branduri au dezvoltat produse de îngrijire inovatoare, care sunt indicate persoanelor care merg la mare, care au ingrediente active acvatice puternice și combină toleranța ridicată cu bucuria texturilor fine și senzuale. Acestea au formule prietenoase cu pielea, hidratante, îmbogățite cu valorosul Life Plankton – un ingredient 100% natural ce declanșează auto-regenerarea pielii și ajută la creșterea eficacității produselor. Se folosește și în seruri de ten, de stimulare a activelor dermatologice, care declanșează regenerarea pielii.
Astfel de produse de protecție solară sunt de marcă Biotherm și au filtre SPF testate ecologic. Un exemplu este laptele de corp rezistent la soare cu SPF 50 Biotherm Waterlover Sun Milk. Acesta oferă pielii o protecție solară optimă pentru copii și adulți.
Prin urmare, înainte de a face plajă, trebuie de aplicat un astfel de produs, pe față, corp, brațe și picioare. Crema se aplică de mai multe ori dacă se intră frecvent în apă. Ea nu se aplică în cantități foarte mici, pentru că astfel se reduce performanța de protecție. Ea se reaplică și după înot și după transpirație, desigur întotdeauna după ce pielea s-a uscat.