Diferența dintre boala Alzheimer și alte tipuri de demență, la fel de devastatoare

Când majoritatea oamenilor se gândesc la demență, au în minte boala Alzheimer. Dar, deși boala Alzheimer este cea mai comună formă de demență, există tipuri mai puțin cunoscute care sunt la fel de devastatoare.

Indiferent dacă aveți un membru apropiat al familiei sau un prieten sau doar ați auzit de simptomele bolii, probabil că sunteți familiarizat cu evoluția nemiloasă a Alzheimer și cu impactul asupra familiilor și comunităților.

Sursă foto: Getty Images

Top 3 tipuri de demență: 1. Boala Alzheimer

Simptomele Alzheimer se dezvoltă, de obicei, lent în timp și se prezintă mai întâi ca lipsuri ușoare de memorie, cum ar fi uitarea numelor obiectelor sau a persoanelor sau întâmpinarea dificultăților cu sarcinile de zi cu zi.

Pe măsură ce boala progresează, golurile din memorie devin mult mai mari, afectând capacitatea unei persoane de a-și aminti istoricul personal, informații importante precum numerele de telefon și adresele și capacitatea de a identifica ziua sau anotimpul. În stadiul final al bolii, o persoană care suferă de Alzheimer va avea nevoie de îngrijire constantă, fie în propria casă, fie într-o unitate.

Deși boala Alzheimer este cea mai cunoscută și cea mai comună boală de demență, există mai multe alte tipuri de demență.

Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

2. Demența cu corpi Lewy

Demența cu corpi Lewy afectează milioane de oameni și este adesea diagnosticată greșit ca boala Alzheimer sau boala Parkinson.

Numit după omul de știință care a descoperit acumularea de proteine ​​în creier care provoacă boala, Friederich H. Lewy, Demența cu corpi Lewy este a doua cea mai frecventă formă de demență.

Deși simptomele acesteti afecțiuni pot diferi la început (pacienții pot prezenta probleme fie cu cogniția, fie cu mișcarea fizică), cele mai frecvente simptome ale demenței cu corpi Lewy sunt:

  • tulburări de gândire,
  • pierderea funcțiilor executive (planificarea),
  • halucinațiile vizuale,
  • schimbările comportamentale și ale dispoziției (depresia, agitația)
  • modificări ale capacității de a controla funcțiile corpului (tensiunea arterială, temperatura și controlul intestinului și vezicii urinare).

De obicei, debutul demenței cu corpi Lewy apare mai târziu în viață, pacientul mediu fiind între 50 și 85 de ani. Etapele finale ale bolii sunt similare cu cele ale altor demențe, pacientul necesitând îngrijire constantă.

3. Demență frontotemporală (FTD)

O altă formă de demență se numește demență frontotemporală sau FTD, numită pentru zona creierului pe care o afectează. Această formă de demență atacă lobii frontali și temporali ai creierului, micșorându-i pe o perioadă de ani.

Un pacient care suferă de FTD poate dezvolta boala încă de la vârsta de 40 de ani, prezentând simptome precum:

  • modificări de personalitate,
  • lipsă de judecată,
  • comportamente din ce în ce mai inadecvate,
  • scăderea igienei personale,
  • supraalimentarea,
  • apatia,
  • comportamentele repetitive.

Simptomele se agravează treptat și, deși memoria este cruțată în stadiile incipiente și moderate ale bolii, ea se pierde în cele din urmă pe măsură ce boala progresează, potrivit The Healthy.

Există și subtipuri de FTD și acestea pot afecta mobilitatea fizică a pacientului sau capacitatea de a procesa și produce limbajul. Deși nu există încă un remediu pentru niciuna dintre aceste demențe, există medicamente despre care s-a demonstrat că ajută la simptomele demenței.

În prezent, se efectuează cercetări pentru a găsi medicamente care vizează boala în sine, și nu doar efectele acesteia.

Recent Posts

Țara condamnată la CEDO, după ce o femeie a primit transfuzii împotriva voinței sale

Țara condamnată la CEDO, după ce o femeie a primit transfuzii împotriva voinței sale. Curtea…

48 de minute ago

Cum să scapi de ambalajele SGR fără să ieși din casă. Aplicația care te ajută să reciclezi de la domiciliu. „Reciclarea nu ar trebui să fie o corvoadă”

Aplicația care colectează ambalajele SGR la domiciliu. O companie din Iași a dezvoltat o aplicație…

o oră ago

Superluna plină schimbă karma zodiilor. Atenție la zvonuri și gafe! Certurile pot fi fatidice

Superluna plină din 18 septembrie e marcată de un fenomen astronomic rar: o lună plină,…

2 ore ago

Horoscop 18 septembrie 2024. Leu, vei avea o zi excelentă. Berbec, energia ta este la cote maxime

Horoscop 18 septembrie 2024. Leu, vei avea o zi excelentă. Berbec, energia ta este la…

11 ore ago

Studiu. Produse de îngrijire, periculoase pentru copii: Le perturbă hormonii

Studiu. Copiii care folosesc aceste produse de îngrijire sunt expuși la niveluri mari de ftalați…

12 ore ago

Citeste si: