Din cuprinsul articolului
Dietetician, despre ceaiul care stimulează sistemul imunitar! Imunitatea scăzută generează boli și infecții mai ușor și poate duce la apariția unor afecțiuni cronice sau grave. Imunitatea scăzută poate fi cauzată de factori precum stresul, alimentația în cauză, lipsa somnului, sedentarismul sau anumite condiții medicale, precum HIV sau cancerul.
Este important să avem grijă de sistemul nostru imunitar prin adoptarea unui stil de viață sănătos, care include o alimentație echilibrată, exercițiu fizice regulate, odihnă adecvată, evitarea stresului și menținerea unei greutăți sănătoase. Printre acestea se află şi ceaiul, la care nu mulţi se gândeau că ne poate fi de folos pentru o imunitate puternică.
10 alimente care ne întăresc sistemul imunitar
- Ciuperci: bogate în seleniu, riboflavină și niacină, ele sunt importante pentru un sistem imunitar puternic.
- Cartofi dulci: conțin beta-caroten, o formă de vitamina A esențială pentru o piele sănătoasă și o imunitate bună.
- Migdale: sunt o sursă excelentă de vitamina E, un antioxidant important pentru susținerea sistemului imunitar.
- Iaurt: conține culturi vii și probiotice care ajută la menținerea sănătății intestinului și la stimularea imunității.
- Frunze verzi, precum spanacul și varza kale: acestea sunt bogate în fibre, antioxidanți și acid folic, important pentru funcția imunitară.
Substanţele din ceaiul verde și negru stimulează sistemul imunitar
- Ceai verde și negru: conțin polifenoli, flavonoide și L-teanină, substanţe care stimulează sistemul imunitar.
- Varză: are o sursă de glutamină, care întărește sistemul imunitar
- Usturoi: conține allicină, cu proprietăți antibacteriene și antifungice
- Orz și ovăz: conțin beta-glucan, un tip de fibre care stimulează sistemul imunitar.
- Pește: bogat în seleniu și acizi grași omega-3, acestea protejează plămânii de infecții.
Deficiențele de nutrienți pot crește sensibilitatea la boli
Kara Lydon, dietetician și consilier certificat în alimentație, spune că „Cercetările arată că diverse deficiențe de nutrienți – vitaminele A, C, E, B, D, seleniu, zinc, fier, cupru și acid folic – vă pot crește sensibilitatea la boli”, atrage atenţia specialistul.
De fapt, malnutriția este cea mai frecventă cauză de imunodeficiență din lume, așa că asigurarea unei alimentații adecvate este esențială pentru sănătatea imunitară”, mai spune dieteticianul, potrivit New York Post.