În articolul publicat pe blog, Andreea Raicu spune că a inceput sa se documenteze si sa experimenteze tot felul de regimuri alimentare – de la raw vegan, la vegetarian, la ketogenic, macrobiotic, post intermitent, fara gluten, carne sau lactate.
Unele i-au placut, altele mai putin, dar cert este ca a luat din fiecare ce a observat ca ii face bine si așa și-a creat propriul stil alimentar care ii bucura atat corpul, cat si pe ea însăși.
Iată care sunt „secretele” sale:
Mănânc încet și nu mai am altă activitate în același timp
Adica fara TV si social media. E nevoie de 20 de minute dupa ce ai inceput sa mananci pana cand informatia ajunge la creier. Daca manaci mai repede e posibil sa consumi mai mult decat ai nevoie.
Beau multă apă
Stiu ca ai auzit asta de atat de multe ori, dar nu iti iese mereu, asa ca m-am gandit sa-ti readuc aminte. Studiile arata ca apa accelereaza scaderea in greutate si te ajuta sa iti mentii greutatea.
Dorm 7-8 ore pe noapte
De ce am scris despre somn aici? Pentru ca este o resursa importanta de energie. Daca nu dormim avem nevoie sa ne luam energia din alta parte.
De unde? Din mancare, si ajungem sa mancam mult peste cat ar trebui, doar ca sa avem energie sa functionam. Nu ai observat ca mananci mai mult cand esti obosita?
Am eliminat alimentele la care am intoleranță: gluten și lactoză
Asta nu inseamna ca nu mai mananc niciodata, doar ca imi asum ca atunci cand le consum ma voi simti umflata si balonata pentru o zi.
Dar pentru mine merita, mai ales in vacantele in Italia unde nu am cum sa ma abtin de la pizza si paste 🙂 Deci eu zic ca un astfel de test te va ajuta daca celelalte metode de slabit nu au functionat.
Nu consum zahăr
Mi-am educat papilele gustative cu gusturi mai putin dulci, asa ca acum cand am pofta si gust din ceva ce obisnuiam sa mananc inainte, mi se pare prea dulce.
Evident ca exista si exceptiile de la regula, iar in rest exista alte variante: sirop de orez, curmale sau alti inlocuitori naturali.
Consum fructe în loc să le fac suc
De altfel, sunt și medici care ne recomandă aceste lucru, în primul rând pentru că mâncăm mai puține fructe decât dacă le-am transforma în suc.
De pildă, într-un suc, intră 4 sau 5 portocale, o cantitate mai greu de consumat dacă am alege să mâncăm fructele.
Aleg des alimente care sprijină metabolismul
Andreea Raicu mai scrie că alege să consume des legume verzi in special (broccoli, salate, fasole), peste (de captura) si fructe de mare, fructe (de padure, struguri, pepene, avocado), seminte si uleiuri (floarea soarelui, canepa, avocado, masline) cereale (mei, orez brun).
Am două mese pe zi: dejun și cină
Este un obicei pe care l-am caparat din postul intermitent, care mi-a facut foarte bine.
Porțiile mele sunt mai mici
Sunt pofticioasa si recunosc ca imi place sa mananc, insa am realizat ca portiile mici sunt cheia, asa ca imi pun mai putin in farfurie ca sa ma asigur ca nu mananc prea mult.
Am o listă cu restaurantele de unde pot comanda mâncare sănătoasă
Vedeta mai spune că are câteva restaurante de unde comandă mâncare sănătoasă și menționează ca sunt destul de multe in utima vreme, asa că avem de unde alege.
Mă bazez pe gustări sănătoase
Am mereu la mine migdale sau seminte sau batoane pentru ca stiu ca atunci cand mi se face foame sunt in stare sa mananc… aproape orice
Am eliminat mancarurile procesate.
Prajeli, compoturi, cocktailuri, alune prajite, gogosi, mancaruri semipreparate, indulcitori artificiali, bauturi energizante, orez alb, faina alba, gluten, zahar, sare alba, chipsuri, grasimile saturate sunt exemple de alimente pe care Andreea Raicu le-a eliminat din alimentație.
Nu îi interzic corpului meu nimic atunci când îmi cere
Pentru ca stiu ca daca o voi face, va acumula frustrari si nu va rezista prea mult pana sa dea buzna in frigider sau in sertarul cu bunatati.
O bucatica de ciocolata, un cartof prajit o data la ceva timp… si nu va cere prea mult. Viata e scurta si ne-a fost data ca sa ne bucuram.
Iar eu cred ca mancarea e una dintre bucuriile vietii. De ce sa o pierdem? Trebuie doar sa o facem cu masura. Fii curioasa si experimenteaza, doar asa vei sti ce iti face bine si ce nu, mai scrie Andreea Raicu pe blogul său.