Din cuprinsul articolului
După urmarea unei diete vegane de opt săptămâni, există o corelație cu scăderea vârstei biologice determinată de nivelurile de metilare a ADN-ului. Metilarea ADN-ului este o alterare epigenetică care modifică expresia genelor, dar nu ADN-ul în sine.
Varun Dwaraka, Christopher Gardner și asociații au efectuat un studiu pentru a examina consecințele moleculare ale unei scurte diete vegane.
În mod specific, fiecare pereche de gemeni a primit instrucțiuni să urmeze o dietă omnivoră constând în 170-225 de grame de carne, un ou și 1,5 porții de lactate pe zi timp de opt săptămâni, în timp ce cealaltă jumătate a fost instruită să urmeze o dietă vegană pentru aceeași durată.
Vârsta medie a participanților, care au alcătuit 77% din eșantion, a fost de 40 de ani, iar indicele lor mediu de masă corporală a fost de 26 kg/. Studiul a presupus hrănirea participanților cu mese preparate timp de patru săptămâni, urmate de mese preparate de ei înșiși pentru celelalte patru săptămâni, după ce educatorii le-au predat lecții de nutriție.
Folosind probe de sânge prelevate de la participanții la studiu la momentul inițial, în săptămâna a patra și în săptămâna a opta, autorii au examinat efectele alimentației asupra nivelurilor de metilare a ADN-ului. Aceștia au estimat vârsta biologică a subiecților și a sistemelor lor de organe folosind nivelurile de metilare a ADN-ului.