Sari la conținut

Dieta unui pacient cu hepatită. Sfaturi nutriționale și recomandări alimentare de care să țină cont

alimente
Sursa foto: Doctorul Zilei
Alimente benefice pentru pacientii cu hepatita

Dieta unui pacient cu hepatită. În tratamentul hepatitei, recomandările dietetice au ca scop acoperirea nevoilor nutriționale ale pacientului, controlând în același timp cantitatea de proteine ​​ingerate. 

Proteinele sunt necesare pentru refacerea celulelor hepatice deteriorate, dar în exces pot favoriza acumularea de deșeuri toxice în ficat nu este capabil să le proceseze corespunzător. În ceea ce privește carbohidrații, organismul îi stochează sub formă de glicogen, care va fi transformat în glucoză atunci când organismul are nevoie de ea.

Dieta unui pacient cu hepatită poate varia în funcție de funcționarea ficatului, dar în mod normal este indicat să crești cantitatea de carbohidrați proporțional cu proteinele.

Cu toate acestea, reducerea prea mare a aportului de proteine ​​poate duce la malnutriție, așa că este foarte important să urmați sfatul medicului dumneavoastră, care va stabili cantitatea adecvată de proteine ​​în funcție de caracteristicile dumneavoastră fizice și de afectarea ficatului.

hepatita
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Sfaturi de nutriție pentru pacienții cu hepatită

Un ghid pe care trebuie să-l urmeze pacienții cu hepatită este să ia în considerare carnea ca o completare a legumelor, pastelor și leguminoase (de exemplu, spaghete bolognese), și nu invers, potrivit webconsultas.com

Iată câteva sfaturi nutriționale și recomandări alimentare de care trebuie să țineți cont dacă suferiți de hepatită:

  1. Carbohidrații ar trebui să fie cea mai mare sursă de calorii din dieta ta zilnică.
  2. Grasimile trebuie consumate cu moderatie, dar nu trebuie eliminate complet din alimentatie deoarece sunt necesare pentru absorbtia intestinala a unor vitamine. Ar trebui să evitați cârnații și cărnurile cu conținut ridicat de grăsimi (porc, rață, miel) și să gătiți, coaceți, fierbeți sau fierbeți alimentele la abur.
  3. Suplimentele de vitamine, în special vitaminele B, vă pot ajuta să preveniți deficiențele nutriționale, dar întotdeauna sub prescripție medicală, deoarece vitaminele sunt metabolizate în ficat, iar un exces poate fi contraproductiv.
  4. Este indicat sa se limiteze aportul de sare, deoarece favorizeaza retentia de lichide. Amintiți-vă că alimentele și sosurile comode, dacă nu se specifică altfel, sunt bogate în sare și trebuie evitate.
  5. Nu ar trebui să vă automedicați. Medicamentele pot afecta ficatul. Din același motiv, trebuie să consultați întotdeauna medicul înainte de a lua plante medicinale, deoarece unele pot fi dăunătoare și pentru ficat.
  6. Aportul recomandat de proteine ​​pentru un pacient cu hepatită este de un gram de proteine ​​pe kilogram de greutate corporală; Astfel, o persoană care cântărește 60 de kilograme ar trebui să mănânce 60 de grame de proteine ​​zilnic. Cu toate acestea, medicul dumneavoastră ar trebui să indice cea mai potrivită cantitate în cazul dumneavoastră specific.
  7. Nu trebuie să beți băuturi alcoolice, chiar și sporadic. De asemenea, nu ar trebui să bei băuturi carbogazoase. 
  8. Este mai bine să distribuiți alimentele în patru sau cinci mese pe parcursul zilei pentru că astfel ficatul funcționează regulat și fără exces de încărcare.

Alimente permise pacienților cu hepatită

Acestea sunt câteva dintre alimentele permise pacienților cu hepatită. Atașăm și un meniu gustos recomandat bolnavilor de ficat:

  • Fructe (mere, pere, portocale, banane, prune, căpșuni, piersici, mandarine, pepene galben, pepene verde, ananas, caise, kiwi, struguri). 
  • Legume si leguminoase (spanac, fasole verde, anghinare, sparanghel, cartofi, salata verde, castraveti, ceapa, ardei, scarola, andive, mazare, linte, naut, fasole).
  • Lactate (lapte, brânză, iaurt…). Mai bine dacă sunt degresate sau semi-degresate pentru a reduce aportul de grăsimi. 
  • Ouă.
  • Ulei de masline.
  • Nuci (nuci, migdale, alune…).
  • Pâine, orez, paste (în special grâu integral), porumb.
  • Carne slaba (iepure, pui fara piele, curcan, vitel alb).
  • Pește.
  • Zahăr și dulciuri (cu moderație). Este mai bine să optați pentru deserturi și dulciuri de casă, deoarece produsele industriale conțin grăsimi care trebuie evitate.
  • Miere.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel