Din cuprinsul articolului
Sindromul ovarelor polichistice este o afecțiune cauzată de o tulburare hormonală frecvent întâlnită la femeile de vârstă fertilă. Potrivit statisticilor, 1 din 10 femei este afectată de această tulburare.
Încă nu este cunoscută cauza exactă a sindromului ovarelor polichistice. Cu toate acestea, diagnosticarea și tratamentul precoce pot reduce riscul de complicații pe termen lung, precum apariția diabetului de tip 2, a bolilor cardiovasculare sau a cancerului uterin.
Severitatea semnelor și a simptomelor este, de obicei, mai ridicată în cazul femeilor supraponderale.
Procesul de slăbire și sindromul ovarelor polichistice
Cori Grămescu, expert în nutriție și fitness, dezvăluie pe o rețea de socializare câteva informații despre ce implică procesul de slăbire în cazul femeilor care suferă de această afecțiune.
„Sindromul ovarului polichistic și procesul de slăbire.
Pe scurt, SOPC este de fapt o colecție de manifestări a unei afecțiuni care se carcterizează prin menstre neregulate, lipsa ovulației și dezechilibre la nivelul secreției de androgeni, secreție de păr pe față, acnee și adeseori se descoperă printr-o simplă ecografie. Totodată, frecvent se asociază cu inflamație crescută, suprapodenderabilitate și depresie.
În ceea ce privește partea de intervenție pentru slăbire, trebuie spus că SOPC este agravat sau influențat negativ de o alimentație bogată în zahăr, făinoase albe, lactate de vacă în cantitate mare. Este important să reduceți inflamația din corp iar asta înseamnă să favorizați alimentația naturală, din care să nu lipsească legumele și fructele, de preferat de sezon, să creșteți consumul de legume cu frunze verzi și să aveți diversitate alimentară.
Ovarul polichistic este, de asemenea, frecvent corelat cu o tendință sau chiar o creștere a rezistenței la insulină, ceea ce înseamnă că trebuie să evitați zaharurile concentrate și să migrați către o alimentație în care glucidele voastre vin din surse cu eliberare lentă în sânge: legume și fructe; recomand ca cerealele să vină dintr-o sursă naturală, neprocesată, precum hrișca, fulgii de ovăz sau de secară.
Este nevoie să mențineți un raport sănătos între carbohidrați și proteine. Vă încurajez, pentru buna funcționare a sistemului endocrin și a metabolismului, să consumați un minim de 0,8g de proteină per kg corp. De exemplu, pentru o persoană de 60 de kg asta înseamnă 200g de pește sau carne, 2 ouă și puțin iaurt.
Altfel, corpul întră într-un deficit proteic, ceea ce înseamnă că vă crește pofta de mâncare și vă crește inflamația în corp. Și pentru că se inversează raportul dintre carbohidrați și proteine se încetinește procesul de slăbire. De asemenea, este important să consumați grăsimi sănătoase, precum peștele de apă sărată de captură, pentru că are un puternic carcter anti-inflamator prin aportul crescut de acizi grași esențiali Omega 3 (macrou, hering, stavrid, scrumbie)”, explică Cori Grămescu.