Sari la conținut

Dieta și insomnia. Alimentele care provoacă tulburări de somn la o treime dintre adulți

insomnia
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Alimente care duc la insomnie

Dieta și insomnia. Este binecunoacut că tot ceea ce mâncăm ne afectează viața la toate nivelurile. Cercetătorii spun acum că alimentele ultraprocesate sunt responsabile de insomnie la o treime dintre adulți.

Alimentele ultraprocesate sunt concepute pentru o perioadă de valabilitate extinsă și conțin niveluri mai mari de grăsimi, zahăr și sare. Ele sunt de obicei produse în masă și procesate industrial.

Potrivit unui studiu publicat în Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics, consumul de alimente ultraprocesate are o asociere semnificativă cu insomnia cronică.

„Într-un moment în care din ce în ce mai multe alimente sunt procesate înalt și tulburările de somn sunt rampante, este important să se evalueze dacă dieta ar putea contribui la un somn nefavorabil sau de bună calitate”, a spus investigatorul principal Marie-Pierre St-Onge.

Alimete ultraprocesate
Sursă foto: The Sun

Alimentele responsabile de insomnia cronică la adulți

Consumul de alimente ultraprocesate este în creștere la nivel mondial și a fost legat de numeroase afecțiuni de sănătate, cum ar fi diabetul, obezitatea și cancerul.

Studiul a implicat analiza a peste 39.000 de adulți francezi cu privire la diferite aspecte ale tiparelor lor de somn și documentarea obiceiurilor lor alimentare. Din 2013 până în 2015, cercetătorii au adunat informații detaliate despre dietele participanților prin mai multe înregistrări alimentare de 24 de ore, luate la fiecare șase luni.

În timpul studiului, participanții au indicat că aproximativ 16% din aportul lor de energie provine din alimente ultra-procesate și aproximativ 20% au raportat că suferă de insomnie cronică.

„Persoanele care au raportat insomnie cronică au consumat un procent mai mare din aportul lor de energie din alimente ultrprocesate. Asocierea dintre aportul mai mare din aceste alimente și insomnie a fost evidentă atât la bărbați, cât și la femei, dar riscul a fost puțin mai mare la bărbați decât la femei”, se arată în comunicatul de presă.

Studiul se bazează pe date auto-raportate și există posibilități ca anumite produse alimentare să fi fost clasificate greșit.

Cercetătorii au spus că rezultatele trebuie privite cu precauții, deoarece populația studiată a avut o proporție mai mare de femei și participanți cu un statut socio-economic înalt, comparativ cu populația generală franceză.

Deși nu există o asociere cauzală, cercetătorii sugerează că persoanele care se confruntă cu dificultăți de somn ar trebui să ia în considerare evaluarea dietei lor pentru a determina dacă aceasta joacă un rol în problemele lor de somn.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel