Din cuprinsul articolului
Dieta și îmbătrânirea sănătoasă. Se știe că alegerile alimentare influențează atât bunăstarea fizică, cât și cea psihică. Dar pot oare ele să decidă calitatea vieții tale de-a lungul anilor?
În mod surprinzător, un nou studiu sugerează că efectele unei diete de calitate se extind mult în viitor. Cu alte cuvinte, menținerea unei diete sănătoase la mijlocul vârstei poate deschide calea pentru o viață calitativă la 70 de ani.
Persoanele care au o dietă sănătoasă în vârstă de 40 de ani au 43-84% șanse de a experimenta o funcționare fizică și mentală robustă la 70 de ani, comparativ cu cei care nu și-au acordat prioritate alimentației, potrivit celui mai recent studiu prezentat la NUTRITION 2024, întâlnirea anuală a American Society for Nutrition din Chicago.
Conform constatărilor studiului:
„Oamenii care au aderat la modele alimentare sănătoase la mijlocul vârstei, în special cele bogate în fructe, legume, cereale integrale și grăsimi sănătoase, au avut mult mai multe șanse de a obține o îmbătrânire sănătoasă.
Acest lucru sugerează că ceea ce mănânci la mijlocul vârstei poate juca un rol important în modul în care bine îmbătrânești”, a spus Anne-Julie Tessier, cercetătorul care a prezentat studiul în cadrul întâlnirii.
În timp ce cercetările anterioare au stabilit o legătură între o dietă sănătoasă și un risc mai scăzut de boli cronice, cel mai recent studiu este unic. Acesta implică impactul asupra îmbătrânirii sănătoase.
Cercetătorii definesc îmbătrânirea sănătoasă nu numai ca fiind lipsită de boli, ci și ca având capacitatea de a trăi independent și de a se bucura de o calitate înaltă a vieții.
„În mod tradițional, cercetările și liniile directoare dietetice derivate s-au concentrat pe prevenirea bolilor cronice, cum ar fi bolile de inimă. Studiul nostru oferă dovezi pentru recomandările dietetice care să ia în considerare nu numai prevenirea bolilor, ci și promovarea îmbătrânirii generale sănătoase ca obiectiv pe termen lung”, a spus Tessier.
Studiul a examinat 106.000 de participanți în vârstă de 39 de ani sau mai mult, fără boli cronice, la începutul cercetării în 1986. Până în 2016, aproape jumătate dintre participanți au murit. Doar 9,2% au trăit peste 70 de ani fără boli cronice, menținând în același timp o stare fizică, cognitivă bună, și sănătatea mintală.
Cercetătorii au comparat îmbătrânirea sănătoasă a participanților pe baza aderării lor la opt modele alimentare sănătoase stabilite în studii științifice anterioare.
Ei au descoperit apoi că Indicele de alimentație sănătoasă alternativă a arătat cea mai puternică corelație cu îmbătrânirea sănătoasă.
Participanții din chintila superioară a acestui model alimentar au avut 84% mai multe șanse de a obține o îmbătrânire sănătoasă, comparativ cu cei din chintila inferioară.
„O descoperire care a ieșit în evidență a fost asocierea dintre dieta sănătății planetare și îmbătrânirea sănătoasă. Această dietă se bazează pe raportul Comisiei EAT Lancet, care pune accent pe fructe, legume, cereale integrale, proteine vegetale și grăsimi sănătoase din surse durabile.
Dieta apare ca unul dintre cele mai importante modele alimentare asociate cu îmbătrânirea sănătoasă. Este deosebit de interesant, deoarece susține faptul că putem mânca o dietă care poate aduce beneficii atât sănătății noastre, cât și planetei”, a spus Tessier.
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…