Din cuprinsul articolului
Dieta saraca în calorii sau dieta mediteraneană? Persoanele care sunt expuse riscului de a avea un atac de cord sau un accident vascular cerebral ar trebui să-și urmărească dieta. Dar asta nu înseamnă că vor mânca mai puține grăsimi și nici că vor limita drastic proteinele animale.
O nouă analiză arată că cel mai eficient plan alimentar pentru protejarea sănătății cardiovasculare este dieta mediteraneană.
7 diete populare diferite și efectele acestora asupra riscului cardiovascular
Studiul este primul care compară șapte diete populare diferite și efectele acestora asupra riscului cardiovascular.
Deși ghidurile actuale recomandă o varietate de programe nutriționale pentru pacienții cu risc ridicat, acestea se bazează în general pe date științifice cu certitudine scăzută, spun cercetătorii de la Universitatea din Manitoba, Canada.
Noua analiză a fost publicată în British Medical Journal (BMJ). Cercetătorii au comparat:
- Dieta mediteraneană
- Diverse diete cu conținut scăzut sau foarte scăzut de grăsimi
- Diete combinate sărace în sare și sărace în grăsimi
- Diete cu proteine animale minime
În total, au revizuit 40 de studii clinice anterioare care au implicat 35.548 de voluntari. Urmărirea mediană a participanților a fost de 3 ani (interval de la 9 luni la 17,5 ani).
După cum au descoperit cercetătorii, dieta mediteraneană a fost cea mai bună pentru a proteja împotriva evenimentelor cardiovasculare. De fapt, persoanele cu risc moderat de atac de cord sau accident vascular cerebral au fost reduse prin:
18% risc de deces din orice cauză
- Risc de deces de 45% din cauze cardiovasculare;
- Risc de 35% de accident vascular cerebral;
- Risc de 52% pentru infarct miocardic non-letal.
În consecință, dietele sărace în grăsimi au redus riscul de deces din orice cauză cu 16%. De asemenea, au redus riscul de infarct miocardic non-letal cu 23%.
Beneficiile cu dietele mediteraneene și sărace în grăsimi au fost și mai mari la pacienții cu risc crescut de evenimente cardiovasculare.