Din cuprinsul articolului
Dieta sănătoasă de post se bazează pe înlocuirea potrivită a proteinelor de origine animală, pentru a păstra echilibrul organismului. Unele alimente sunt foarte benefice în acest sens și pot oferi corpului nutrienții necesari pentru a funcționa normal, chiar și în lipsa cărnii. Totuși, este bine să știi ce alimente îți pot face rău în această perioadă și de ce ar trebui să le eviți.
Legumele nu îți pot oferi aceeași sațietate precum produsele care conțin carne, însă pot fi o alternativă miraculoasă în timpul postului. Anumite legume conțin proteinele necesare organismului pentru a funcționa chiar și în aceasă circumstanță și sunt puternic recomandate de nutriționiști.
Pe de altă parte, există tot felul de produse de post comercializate care îți pot afecta sănătatea. Mihaela Bilic, renumit nutriționist și expert în boli metabolice, explică ce alimente sunt recomandate și ce alimente îți pot face mai mult rău decât bine în post, potrivit Antena 3.
„Legumele nu țin de foame, deloc. Le ridicăm în slăvi acum, tocmai pentru că am ajuns într-o perioadă în care alimentația noastră este extrem de rafinată. Aș vrea ca mamele să înțeleagă că instinctul copiilor este să fie atrași spre mâncărurile care sunt sățioase, consistente și care ne ajută să creștem. Faptul că unui copil nu îi plac legumele în mod special, este o normalitate.
Automat, în post apar proteinele de origine vegetală. Bunica spunea că „fasolea e carnea săracului”, ca de altfel toate leguminoasele boabe – fasole, linte, năut, mazăre, mai nou, soia… Știm că din soia se face tot.
Uram salamul de soia pe vremea lui Ceaușescu, iar acum mâncăm soia în toate formele. Mă uit cu disperare că este atât de ieftină, de probabil… modificată genetic, de accesibilă, încât din păcate, toți producătorii din industria alimentară folosesc proteinele din soia ca să dea viață consistentă unui produs de post.
Mai nou, proteina din mazăre este mult mai valoroasă, tocmai că nu e modificată genetic și pare că vine pe o siguranță din punct de vedere hormonal”, explică nutriționistul.
„Consumul de soia produce niște dezechilibre grave hormonale. Ea are niște fitoestrogeni aproape identici cu estrogenul uman, și atunci, în caz de consumare, chiar putem să ne dăm sistemul endocrin peste cap.
Atenție mare! Aceste proteine vegetale, tocmai pentru că sunt vegetale, sunt de calitatea a doua. Nu au toți aminoacizii esențiali prezenți, așa cum sunt proteinele de origine animală, care sunt complete.
Ele trebuiesc combinate. Adică proteinele de origine vegetală din leguminoase, trebuie într-un mod firesc – chiar dacă ni se pare un pleonasm – combinate cu cereale.
Deci, noi când mâncam fasole bătută pe pâine era o chestiune corectă, când italienii fac paste sau orez cu mazăre, sau cu fasole boabe e corect… apoi pun leguminoase în rizoto. În Mexic, iată, se face fasolea boabe cu porumb, deci tot ce înseamnă asociere de leguminoase cu cereale, este extrem de corect nutritiv”, adaugă Mihaela Bilic.
Pensionarii din România care beneficiază de un sprijin financiar substanțial, ce constă într-o indemnizație suplimentară…
Anxietatea a devenit o experiență comună pentru mulți dintre noi. Zilnic, ne confruntăm cu factori…
Riscurile anesteziei epidurale. Anestezia epidurală este o metodă comună de ameliorare a durerii în timpul…
Zodiile care termină anul în forță. Pe măsură ce anul 2024 se apropie de final,…
În lumea noastră, există oameni care par să sfideze limitele umane, demonstrând abilități și proprietăți…
Beneficiile postului. Postul, o practică veche și profund spirituală, a fost redescoperit recent de știință…