Cel mai rapid și mai puțin dăunător mod prin care poți să scapi de kilogramele în plus, înainte să ajungi la mare, e să consumi alimente bogate în proteine. Rezultatele sunt spectaculoase, iar proteinele sunt esențiale și pentru o creștere sănătoasă, pentru repararea țesuturilor corpului
Elena Oceanu
Un studiu recent, realizat de cercetătorii de la Universitatea din Sydney, a scos la iveală că cele mai eficiente și rapide diete de slăbit sunt cele pe bază de proteine.
În ultimii 60 de ani, consumul de alimente bogate în proteine a scăzut în țările din Vest, iar cercetătorii sunt de părere că această situație reprezintă cauza pentru creșterea numărului persoanelor care suferă de obezitate.
„Ne putem folosi de aceste informații pentru a ajuta la gestionarea și prevenirea obezității, asigurându-ne că alimentele pe care le consumăm au un nivel de proteine suficient pentru a ne satisface apetitul”, a declarat profesorul de nutriție David Raubenheimer, de la Universitatea din Sydney, cel care a condus acest studiu.
Slăbiți în patru pași
Celebra dietă Dukan se bazează pe alimente bogate în proteine (carne, lactate și ouă), care determină organismul să mobilizeze rapid depozitele de grăsime și să topească kilogramele.
Dieta în sine are patru etape. Prima, numită de atac, este cea mai restrictivă: în această fază se vor consuma doar proteine: cărnuri albe sau roșii slabe, organe de animale (ficat, rinichi), pește, fructe de mare, ouă, lactate degresate și cel puțin 1,5 litri de apă pe zi. Se poate bea și cafea sau ceai neîndulcit în orice cantitate. Durata acestei etape depinde de surplusul de greutate, dar și de istoricul în materie de diete urmate (cu cât ați ținut mai multe, cu atât corpul a devenit mai defensiv).
A doua etapă, de croazieră, presupune alternarea zilelor doar cu proteine cu cele în care se consumă proteine și legume. Recomandat este să le alternați din două în două zile, mai ales dacă trebuie să pierdeți un număr mai mare de kilograme.
A treia etapă este cea de consolidare a rezultatului, dar și cea mai periculoasă, întrucât organismul are tendința de a pune la loc kilogramele pierdute ușor până atunci. Faza durează 10 zile pentru fiecare kilogram pierdut în timpul dietei.
Ultima etapă, de stabilizare, este pentru toata viața. Se poate mânca normal, însă o zi pe săptămână, joia, va fi pentru tot restul vieții o zi „de atac”, în care se vor consuma doar proteine.
Ce spun nutriționiștii români:
Aceste diete sunt interzise celor cu boli de inimă
Este adevărat că o dietă bazată pe proteine mobilizează rapid rezervele de lipide din organism și are rezultate spectaculoase, deoarece proteinele „biciuiesc” metabolismul, pentru utilizarea lor cheltuindu-se cam tot atâtea calorii câte aduc ele însele, afirmă medicul nutriționist Corina Zugravu.
Ea recomandă o astfel de dietă două-trei săptămâni, dacă vrei să slăbești pentru un eveniment sau să arăți bine în costumul de baie, dar nu mai mult pentru că excesul de proteine este dăunător. „Acest tip de diete nu sunt indicate persoanelor în vârstă sau celor care au probleme cu inima și rinichii. De asemenea, te poți confrunta cu deficiențe nutritive, în special în faza de atac, care este foarte restrictivă și care privează organismul de toate elementele nutritive de care are nevoie pentru o bună funcționare. Legumele și fructele sunt interzise în această etapă, drept urmare sunt recomandate suplimentele alimentare pentru a suplini carențele respective”, este sfatul nutriționistului Corina Zugravu.
Dieta poate fi ținută două-trei săptămâni dacă vrei să arăți bine în costum de baie, dar nu mai mult: excesul de proteine e dăunător”.
Corina Zugravu, nutriționist