Din cuprinsul articolului
Cancerul pulmonar reprezintă o afecțiune malignă caracterizată printr-o multiplicare necontrolată a celulelor epiteliale ale țesutului pulmonar, la nivelul unui plămân sau al ambilor plămâni, la nivelul bronhilor sau al alveolelor pulmonare.
Dieta poate influența răspunsul organismului la tratamentul medical. Care este explicația?
Legumele verzi, citricele etc. sunt alimente care trebuie consumate cu moderație atunci când se iau anumite medicamente (anticoagulante, medicamente pentru tensiune arterială etc.).
Potrivit cercetătorilor olandezi, pacienții care iau un medicament ca tratament pentru cancerul pulmonar ar trebui să îl ia cu un mic dejun consistent pentru a-i spori eficacitatea.
„Absorbția alectinibului este influențată în mare măsură de alimente. La subiecții sănătoși, o singură administrare cu o masă bogată în grăsimi, comparativ cu administrarea pe stomacul gol, a dus la o creștere de 3 ori a expunerii”, explică cercetătorii.
Impactul grăsimilor
Cercetătorii au examinat, în cadrul aceluiași studiu, impactul alimentelor asupra absorbției acestui medicament. Cercetătorii au analizat obiceiurile a 20 de pacienți care și-au luat tratamentul cu un iaurt cu conținut scăzut de grăsimi sau cu un mic dejun complet.
„Deși alectinibul are în principal efecte toxice ușoare, creșterea (extremă) în greutate este un efect secundar semnificativ la 10% dintre pacienții tratați cu alectinib. O dietă săracă în grăsimi ar putea fi sugerată pentru a compensa această creștere în greutate; cu toate acestea, acest lucru poate interfera cu eficacitatea tratamentului”, potrivit santemagazine.fr.
„În plus, este probabil ca pacienții să mănânce mai multe alimente (grase) la prânz decât la micul dejun. În cazul în care pacienții nu pot lua micul dejun dimineața, consumul acestuia la prânz ar putea fi o alternativă”, explică studiul.
Administrarea medicamentului cu un iaurt cu conținut scăzut de grăsimi a redus expunerea cu 14% față de cei care au optat pentru un mic dejun complet. „O relație între grăsimi și expunere este mai probabilă, deoarece efectul unei mese bogate în grăsimi asupra expunerii totale și maxime a fost destul de semnificativ.
Grăsimea ar putea crește solubilitatea unei substanțe lipofile, cum ar fi alectinibul, în tractul gastrointestinal. Cu toate acestea, relația dintre absorbție și consumul de grăsimi nu a fost niciodată studiată”, rezumă studiul.
În săptămâna 4-11 noiembrie 2024, Cristina Demetrescu a explicat că intrarea lui Marte în zodia…
La Spitalul Orășenesc Mioveni din județul Argeș a fost realizată o intervenție chirurgicală remarcabilă în…
Începând cu 1 ianuarie 2025, unii pensionari din România vor beneficia de o majorare a…
Meteorologii au emis noi prognoze pentru iarna 2024-2025, care va aduce surprize. Deși vom avea…
Investiția în cercetare-dezvoltare la nivelul industriei farmaceutice inovatoare reprezintă unul dintre factorii majori care contribuie…
Miliardarul Bill Gates a lansat un nou avertisment şi susţine că omenirea, chiar dacă va…