Categories: Expertul zilei

Dieta pentru sanatatea rinichilor. „Consumul de apa nu trebuie neglijat seara”

Dieta pentru sanatatea rinichilor. Rinichii îndeplinesc o funcție de susținere a vieții. Principalul rol al lor este de a curăța sângele de toxine, transformandu-le în urină si eliminandu-le astfel din organism.

Când rinichii nu mai functioneaza corect, toxinele și excesul de fluide se acumulează si poate aparea insuficiența renală.

Simptomele comune:

  • Hipertensiunea arteriala;
  • Oboseală;
  • Durerile de cap persistente;
  • Umflarea fetei si a gleznelor
  • Retentia de lichide si durerile de spate.

Așadar, educatia nutritionala, potrivit medicilor, cat si bunele obiceiuri alimentare sunt esentiale în mentinerea starii de sănatate. Ca acest lucru să se întâmple, o dieta corecta si sanatoasa contribuie substantial la prevenirea bolilor si a mortii premature.

Alimentația se bazeaza pe necesitatea cresterii consumului de cereale, vegetale si fructe si a scaderii consumului de grăsimi, grasimi saturate, colesterol, zahar si sodiu.

Dieta sanatoasa pentru rinichi presupune: Ingestia unei cantitati suficiente de apă, o dietă saracă în sare și controlarea regulata a tensiunii arteriale, controlul glicemiei și evitarea unor alimente ce pot favoriza apariția calculilor urinari.

Consumul de apă

  • Minim 1,5 l (10-12 pahare) de apa pe parcursul intregii zile pentru un om sanatos, in afara de supe, ciorbe, cafea, sucuri, etc; apa dilueaza urina, prevenind depunerea de saruri si formarea litiazei renale.
  • Este recomandat ca dimineața, pe stomacul gol sa se consume 500-1000 ml de apa. De asemenea, consumul de apa nu trebuie neglijat seara, astfel efortul de a bea apa pe parcursul zilei ar fi in zadar.
  • Evitarea alimentelor care favorizeaza aparitia calculilor urinariBauturile tip cola sunt acide si vor favoriza cristalizarea pietrelor. Si berea este de evitat, pentru ca stimuleaza eliminarea de acid uric si acid oxalic.

    Doza normala de calciu trebuie sa fie mentinuta la 1.200 mg/zi, iar 80% din ea sa provina din lactate. Este foarte bine sa se consume cantitati insemnate de fructe si legume proaspete, tocmai pentru ca determina o alcalinizare a urinei, ducand la cresterea cantitatii de citrat eliminata de rinichi

    Cele bogate in oxalati: spanac, stevie, macris, rosii, smochine, coacaze, afine, nuci si arahide trebuie evitate sau, consumate impreuna cu alimente bogate in calciu: branzeturi sau alte derivate lactate. In acest fel, oxalatii de calciu formati in tubul digestiv, nefiind absorbiti, se elimina direct in scaun.

    Cele mai iubite dulciuri – ciocolata, pralinele si orice alte deserturi cu cacao – ascund „zacaminte” de oxalati, care dau nastere pietrelor, deloc pretioase. Consumul exagerat de dulciuri rafinate se asociaza cu o crestere a eliminarii urinare de calciu.

    O dieta saraca în sare

O alimentatie bogata in sodiu duce la cresterea tensiunii arteriale, care netratata, determina aparitia bolilor cronice de rinichi.

Aportul proteic adecvat varstei, sexului, efortului fizic depus si starii de sanatate a rinichilor

  • Necesarul zilnic de proteine pentru un organism sanatos sedentar este de 0,8 g/kg corp/zi si ~ 2g /kgc/zi la atletii culturisti. Aportul proteic excesiv creste filtrarea glomerulara si poate accelera pierderea functiei renale. Restrictia proteica in dieta intarzie evolutia bolii renale.
  • O dietă bogata în proteine favorizeaza formarea calculilor renali de calciu si acid uric.

Pentru a limita consumul de proteine se recomandă:

  • Consultarea unui medic nutritionist pentru alcatuirea unei diete care să asigure necesarul de proteine pentru mentinerea sănatății;
  • Cunoasterea surselor de proteine: pe langă carne, pește și lactate și pâine, cerealele și unele legume conțin proteine;
  • Alegerea proteinelor de calitate superioara, cum ar fi carnea de vita slabă, pui, pește, branză și ouă, potrivit sfatulmedicului.ro.

 Controlarea regulata a tensiunii arteriale

De-a lungul anilor, presiunea arteriala crescuta afecteaza vasele de sange din rinichi, acestia filtreaza mai putin lichid, iar toxinele se acumuleaza in sange.

Hipertensiunea arteriala poate fi prevenita respectand cateva reguli:

  • Menținerea unei greutați optime;
  • Practicarea exercitiilor fizice cu regularitate;
  • Alegerea alimentelor cu continut scăzut în sare și sodiu;
  • Consumul de alcool natural (vinuri) în cantitate moderată.

Controlul glicemiei

Pentru a diagnostica si/sau a preveni instalarea diabetului zaharat, care are și rasunet renal.

Prevenirea obezitatii

Prevenirea obezitatii este in relatie directa cu diabetul zaharat si hipertensiunea arteriala, printr-un aport caloric adecvat.

Evitarea fumatului

S-a demonstarat ca fumatul accelereaza evolutia bolilor renale.

Recent Posts

Oana Lis, dezvăluiri șocante într-o emisiune TV: Nu o să uit niciodată că eram nemâncată de câteva zile, am leșinat

Invitată recent la “40 de întrebări cu Denise Rifai”, emisiune difuzată la Kanal D, Oana…

12 minute ago

Vești bune pentru o categorie de seniori: Se modifică Legea pensiilor. Anunțul oficial venit chiar acum

Vești bune pentru unii pensionari. Un proiect de lege care are în prim plan veniturile…

33 de minute ago

Semnificația ultimei cifre din CNP. EI au parte de mult NOROC în viață

Semnificația ultimei cifre din CNP. Numerologul Mihai Voropchievici a arătat, la Antena 3, ce dezvăluie…

53 de minute ago

Vitamina pe care trebuie să o iei dacă suferi de varice

Venele varicoase sunt adesea una dintre cele mai frecvente afecțiuni la femei, mai mult decât…

o oră ago

Nu este vorba de stres: semnificația spirituală a căderii părului

Nu este vorba de stres: semnificația spirituală a căderii părului. Calviția și căderea părului sunt…

2 ore ago

Diagnostic crunt pentru un actor celebru. Anunț de ultimă oră venit din partea medicilor

Diagnostic crunt pentru un actor celebru. Vestea că un mare actor american are cancer a…

2 ore ago

Citeste si: